Éppen csak a legyőzött örmények kihúzott fogait nem állították ki az azeri főváros új, félelmetes látványosságában

ÉLET
2021 április 13., 10:39

Sokan hajlamosak azt képzelni, hogy a modern kor háborúi már absztrakt, monitorokkal telezsúfolt drónvezérlő termekben eldőlő, számítógépesjáték-szerű események.

Hogy a valóság mennyire nem ilyen, azt legutóbb tegnap, vagyis hétfőn bizonyította be Ilham Alijev, akit itt egy olyan, frissen átadott fal előtt láthatunk, amit a háborúban elrabolt örmény rendszámtáblákkal borítottak be, és azt írták rá, hogy „Karabah azerbajdzsáni”. És ez még csak a bemelegítés!

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Azerbajdzsán elnöke ugyanis a főváros, Baku tengerpartján tegnap avatta fel a Katonai Zsákmány Parkját. Ami eleve tényleg az, amit a neve sugall: az örmények ellen vívott karabahi háborúban szerzett hadizsákmányt állították ki itt:

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Főleg, de nem kizárólag megszerzett vagy kilőtt tankokat, szállító- és egyéb járműveket:

photo_camera Fotó: AZERBAIJANI PRESIDENCY/Anadolu Agency via AFP

Ez pont olyan, mint mondjuk az ókori Rómában, azzal a kivétellel, hogy ott csak egyszer hurcolták végig a városon a zsákmányt díszmenetben, és nem építettek neki témaparkot. (edit: Közben rájöttem, hogy Baku mégis egy kicsit az új Róma, mivel megfeledkeztem a Rostráról, a város egyik híres műemlékéről, ami a Forum Romanumon álló egykori szószékszerűség, ami onnan kapta a nevét, hogy az emelvényt körben az antiumi tengeri csatában zsákmányolt hajóorrdíszítő lemezekkel dekorálták. A hajóorr neve rostrum volt.)

A friss bakui létesítményben azért kiderül, hogy nem minden pont olyan, mint régen, a hadizsákmányszerzés technológiája például annyit fejlődött, hogy ma már lehetséges komplett örmény lövészárkokat elrabolni és közszemlére tenni:

photo_camera Fotó: AZERBAIJANI PRESIDENCY/Anadolu Agency via AFP

Van azonban, ami nem sokat változik idővel. A kiállítás azon része például, ahol a megölt és rabláncra fűzött ellenségek sisakjait állították ki, nemhogy az ókorban, de talán már az őskor vége felé is ismerős lett volna :

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Meg kell azért adni Alijev elnöknek, hogy az azeri propaganda szerint öt hónapja folyó megbékélés jegyében nem viselt örmény fogakból fűzött nyakláncot, nem ivott áldomást örmény koponyából, és a hírügynökségi jelentések szerint az új park személyzete nem örmény rabszolgákból áll. Egyelőre legalábbis.

De a valóság majdnem ilyen erős. A park része ugyanis egy olyan szekció is, ahol az érdeklődő azeri polgárok egy rekonstruált örmény laktanyát tekinthetnek meg

berendezéssel,

felszerelésekkel,

és ami a legjobb, az egykori Uborka című tévéműsorból ismerős, egész alakos, eredeti katonai ruhába öltöztetett 3D-s örmény karikatúrákkal.

Ebből derül ki, hogy a megalázni szánt népet nemcsak a náci propaganda ábrázolta horgas orrú, nagyfülű szakállasok gyülekezeteként.

Azerbajdzsán egyébként Magyarország legszorosabb szövetségese a térségben, Alijev elnök pedig szinte szó szerint is örököse egy másik ismert önkényuralmi rendszernek: az apja, a 2003-ban elhunyt Hejdar Alijev sokáig jutott a KGB-ben, majd az Azerbajdzsáni Kommunista Párt vezetője lett. 1987-ben eltávolították a hatalomból, és maffiakapcsolatai miatt vizsgálat is indult ellene, aztán ügyészségi kapcsolatainak hála leállt a nyomozás, végül pedig 1993-ban egy puccsal visszajutott az ország élére, hogy az elnöki székben halála után kijelölt utódja, a fia kövesse.