Letiltotta a Facebook egy francia község oldalát, mert a település neve hasonlít az angol kurva szóra

Tévedésből letiltotta a Facebook a Franciaország észak-keleti részén, a német határ mellett található Bitche község Facebook-oldalát, ugyanis a község neve nagyon hasonlít az angol kurva (bitch) szóra. Az 5000 fős község hivatalos Facebook-oldalát a múlt hónapban távolította el az algoritmus vulgáris nyelvhasználatért, de bővebb indoklást azóta sem kapott az önkormányzat, ezért csak a névazonosságra tudtak gondolni.

Később a Facebook hivatalos bocsánatkéréssel fordult a bitche-iekhez, és kedden visszaállították a település Facebook-oldalát is.

Bitche látképeFotó: Wikipedia by Eric T Gunther - Own work, CC BY-SA 3.0

A község polgármestere, Benoît Kieffer szerint a történetben az a legmegdöbbentőbb, hogy a március 19-i törlés óta majdnem egy teljes hónap telt el, mire a Facebook kijavította a hibát, és visszaállította az oldalt. Bitche az elmúlt hetekben a kisváros irányítószámából képzett Mairie 57230 néven tartott fenn Facebook-oldalt, ezen keresztül tartották a kapcsolatot a lakosokkal, és osztottak meg közérdekű információkat.

A község szóvivője egy rádióinterjúban azt mondta, március 19. óta minden lehetséges módon próbált kapcsolatba lépni a Facebookkal, de nem járt sikerrel, volt, hogy naponta 10 üzenetet írt a Facebook franciaországi képviseletének, de róluk kiderült, hogy nem illetékesek a kérdésben. A szóvivő szerint ráadásul az oldal 2016-os létrehozása sem ment könnyen, nem tudta ugyanis egyszerűen beírni az oldal nevéhez, hogy Bitche, más néven kellett létrehoznia az oldalt, és azután nevet módosítani.

Kieffer polgármester az oldal visszaállításának örömére a bitche-iek nevében meghívta a településre Mark Zuckerberget, a Facebook alapító-vezérigazgatóját. Azt mondta: „Együtt tiszteleghetünk honfitársaink és amerikai barátaink emléke előtt, akik a dél-karolinai 100. gyaloghadosztály zászlaja alatt azért jöttek Franciaországba, hogy felszabadítsák városunkat. A felszabadítók előtt, akik büszkén hívják magukat Bitche fiainak (angolul: sons of Bitche).” (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.