Letiltotta a Facebook egy francia község oldalát, mert a település neve hasonlít az angol kurva szóra

INTERNET
2021 április 13., 15:16

Tévedésből letiltotta a Facebook a Franciaország észak-keleti részén, a német határ mellett található Bitche község Facebook-oldalát, ugyanis a község neve nagyon hasonlít az angol kurva (bitch) szóra. Az 5000 fős község hivatalos Facebook-oldalát a múlt hónapban távolította el az algoritmus vulgáris nyelvhasználatért, de bővebb indoklást azóta sem kapott az önkormányzat, ezért csak a névazonosságra tudtak gondolni.

Később a Facebook hivatalos bocsánatkéréssel fordult a bitche-iekhez, és kedden visszaállították a település Facebook-oldalát is.

Bitche látképe
photo_camera Bitche látképe Fotó: Wikipedia by Eric T Gunther - Own work, CC BY-SA 3.0

A község polgármestere, Benoît Kieffer szerint a történetben az a legmegdöbbentőbb, hogy a március 19-i törlés óta majdnem egy teljes hónap telt el, mire a Facebook kijavította a hibát, és visszaállította az oldalt. Bitche az elmúlt hetekben a kisváros irányítószámából képzett Mairie 57230 néven tartott fenn Facebook-oldalt, ezen keresztül tartották a kapcsolatot a lakosokkal, és osztottak meg közérdekű információkat.

A község szóvivője egy rádióinterjúban azt mondta, március 19. óta minden lehetséges módon próbált kapcsolatba lépni a Facebookkal, de nem járt sikerrel, volt, hogy naponta 10 üzenetet írt a Facebook franciaországi képviseletének, de róluk kiderült, hogy nem illetékesek a kérdésben. A szóvivő szerint ráadásul az oldal 2016-os létrehozása sem ment könnyen, nem tudta ugyanis egyszerűen beírni az oldal nevéhez, hogy Bitche, más néven kellett létrehoznia az oldalt, és azután nevet módosítani.

Kieffer polgármester az oldal visszaállításának örömére a bitche-iek nevében meghívta a településre Mark Zuckerberget, a Facebook alapító-vezérigazgatóját. Azt mondta: „Együtt tiszteleghetünk honfitársaink és amerikai barátaink emléke előtt, akik a dél-karolinai 100. gyaloghadosztály zászlaja alatt azért jöttek Franciaországba, hogy felszabadítsák városunkat. A felszabadítók előtt, akik büszkén hívják magukat Bitche fiainak (angolul: sons of Bitche).” (Guardian)