Országosan egységes járványügyi szabályokat vezetne be német a kormány

külföld
2021 április 13., 13:21

Nem szabad cserben hagyni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségben (Covid-19) szenvedők gyógyításának „herkulesi feladatával” foglalkozó kórházi orvosokat és ápolókat, és meg kell hallgatni az intenzív osztályokon dolgozók „segélykiáltásait”, ezért szigorúbban és következetesebben kell törekedni a vírus harmadik fertőzéshullámának megállítására Németországban - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

A kancellár a vészfékrendszernek nevezett járványügyi zárlat országszerte egységes szabályairól szóló törvényjavaslat elfogadására összehívott rendkívüli kormányülés után tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a kórházi dolgozók a legjobb egészségügyi technológiai feltételek mellett sem tudják legyőzni a vírust, ha nem siet a segítségükre az állam, a politika és minden egyes ember. A kormány által előkészített törvényjavaslat, ami lehetővé teszi, hogy a szövetségi kormány szélesebb hatáskörben, az egész országra kiterjedően irányíthassa a koronavírus elleni védekezést, most kerül a parlament elé.

A kórházban dolgozóknak „szükségük van ránk” a harmadik hullám „lelassításához, megtöréséhez és megfordításához”, ezért mindenütt egyformán szigorú korlátozásokat kell bevezetni, ahol száz fölé emelkedik a hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az előző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma - mondta Angela Merkel. (DW, MTI)