Koronavírus-számok Magyarországon 05.06.
Elhunytak + 124 Σ 28 297
Kórházban - 270 Σ 4 104
Fertőzöttek + 1 680 Σ 787 647
Tesztek + 20 890 Σ 5 475 551
Egyszer oltottak + 29 341 Σ 4 153 038

Sarkadi Balázs akadémikus szerint vizsgálni kellene a Sinopharmmal oltottak immunitását

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„...az a javaslatom, hogy Magyarországon sürgősséggel el kellene indítani egy kutatást a Sinopharm vakcinával oltott páciensek antitest-alapú és sejtes immunitásának vizsgálatára” - írta Sarkadi Balázs akadémikus, orvos-biológus. A szakértó szerint „legalább 100 (de lehetőleg többszáz) Sinopharm, illetve Pfizer–BionTech vakcinával megfelelő ideje beoltott pácienst bevonva meg kellene vizsgálni:

  1. az anti-COVID antitest szintet először egy alkalmas gyorsteszttel (pl. a Cellex antiS/N, IgM és IgG teszt), majd
  2. a gyorstesztben negatív eredményt adó személyeknél el kellene végezni a mennyiségi antitest mérést,
  3. a fenti mérésekben negatív eredményt adó esetekben el kellene végezni a megfelelő tesztet a sejtes immunválasz felmérésére.

A valamennyi mérésben negatív eredményt mutató pácienseket újra kellene oltani Pfizer–BionTech vagy Moderna vakcinával.”

Sarkadi azután írta ezt, hogy anekdotikus hírek bukkantak fel arról, hogy a kínai fejlesztésű Sinopharm-vakcina esetleg nem biztosít megfelelő immunitást bizonyos koronavíus-variánsok ellen még a második oltás után sem. Fontos hangsúlyozni, hogy ezeket a híreket még Magyarországon is csak anekdotikusnak lehet nevezni, a Sinopharmot szintén használó szerb szakemberek is arról beszéltek, hogy mindössze

néhány tucat

esetben lehet esetleg szükség arra, hogy a második Sinopharm-oltás után újabb vakcinát adjanak be.

Sarkadi javaslata éppen ezért teljesen kézenfekvő: akkor vizsgáljuk meg mi magunk, milyen szintű immunitást ad az általunk használt vakcina. (hvg.hu)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.