Az ország kétharmadának fogalma sincs, hány magyar áldozata van a járványnak

járvány
2021 április 14., 09:48

A Medián április elején készült reprezentatív felmérése szerint csak a lakosság 36 százaléka tudja, hogy a járvány magyarországi áldozatainak száma 20-25 ezer közé esik. A hvg.hu által publikált eredmény szerint 15 százalék nagyságrendileg téves választ adott, 37 százaléka pedig nem is vállalkozott a tippelésre.

A járványkezelés megítélése pedig láthatóan attól függ, ki, hova szavaz. A magyar halálozási arányt a szavazókorú népesség fele rossznak vagy nagyon rossznak ítéli meg. 36 százalék látja jónak vagy nagyon jónak, a többiek nem tudnak válaszolni rá. Akik kormányváltást akarnak, 70 százalékban rossznak látják a halálozási számokat, akik viszont azt akarják, hogy maradjon a Fidesz, csak 34 százalékban gondolkodnak így. (A magyar halálozási arány hetek óta világelső, és a járvány egy évvel ezelőtti kirobbanása óta is csak Csehország előz meg minket lakosságarányos halálozásban.)

Az oltottsági arányt viszont az emberek több mint 90 százaléka jónak látja, jelentős részben az ellenzékiek is.

Összességében a felnőtt lakosság elégedettebb áprilisban a kormány járványkezelésével, mint márciusban volt. Most egy 100-as skálán 60-asra, egy hónapja még 57-esre értékelték. Az ellenzékieknél ez a szám 40, a fideszeseknél 79, a bizonytalanoknál pedig 55. Márciushoz képest minden csoportban javult a járványkezelés megítélése.

A gazdasági válság kezelésére alacsonyabb pontot adnak az emberek (53). Az ellenzékieknél 31, a fideszeseknél 72, a bizonytalanoknál pedig 50 ez a szám.

A jelek szerint a 40 év alatti fiatalok sürgetnék jobban a nyitást. A felnőtt lakosság egésze a teraszok megnyitását szeretné leginkább (62 százalék), és a kötelező maszkviselés elhagyását legkevésbé (35 százalék).

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán