Csehország megvenné a dánoktól a nem használt AstraZeneca-készleteket

Miután Dánia bejelentette, hogy a ritka vérrögképződési problémák miatt teljesen leállnak az AstraZeneca oltóanyagának használatával, a cseh belügyminiszter, Jan Hamacek jelezte, hogy őket azért érdekelnék a megmaradó készletek. Már utasította is a cseh kormány dániai nagykövetét, hogy kezdjen tárgyalni 2,4 millió adag AstraZeneca-oltóanyag megvásárlásáról. A Handelsblatt megjegyezte, hogy egyelőre azonban nem világos, hogy egyáltalán az EU szabályai szerint össze lehet-e hozni egy ilyen üzletet. A cseh kormány egyébként már Moszkvában is tárgyal, hogy Szputnyik-vakcinákat szerezzenek.

A hétfői adatok szerint Csehországban eddig összesen 2,148 millió vakcinát adtak be, mindkét dózist 742 653 személy kapta meg. Az országban továbbra is az Európai Unióban elfogadott vakcinákat használják.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó