Kormányválság alakult ki Romániában, miután kirúgták az egészségügyi minisztert

külföld
2021 április 14., 17:10

Szerda délelőtt Florin Cîțu román miniszterelnök leváltotta Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, mire a kormánykoalíció részét képező USR-PLUS pártszövetség bejelentette, hogy megvonta a bizalmat Cîțutól. Ugyanakkor jelezték, hogy folytatnák az eddigi közös kormányzást a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ).

A gondot az okozta, hogy Cîțu nem konzultált az USR-PLUS-szal arról, hogy le akarja váltani a pártszövetség által jelölt minisztert, hanem kész tények elé állította koalíciós partnereit.

photo_camera Florin Cîțu román miniszterelnök Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Az USR-PLUS azt javasolja, hogy a koalíciós pártvezetők közösen keressenek megoldást arra a válságra, amelybe Cîțu „éretlen és egyoldalú” döntése sodorta a koalíciót.

KelemenHunor miniszterelnök-helyettesaz RMDSZ nevében azt kérte a koalíciós partnereitől, hogy tegyékfélre a sértődöttségeket, gondoljanak arra, hogy hosszú út állmég előttük. „FlorinCîţu miniszterelnökaz elmúlt hónapokban nagy türelemmel igazgatta a kormányt,úgyhogy részünkről nincs fenntartás, mi tudjuk folytatni vele amunkát. Arra kérjük az USR-Plus-os kollégákat, hogy mihamarabbtegyenek javaslatot az egészségügyi miniszter tisztségénekbetöltésére, mert azt vállaltuk, hogy hatékonyan éseredményesen fogjuk vezetni az országot, ezt pedig nem ruházhatjukát másra” -mondta az RMDSZ elnöke.

A parlamenti szavazatok 56 százalékával rendelkező jobbközép kormánykoalíció a - nem magyar - kisebbségi frakció támogatásával, a tavaly decemberi választások után iktatta be Florin Cîțu kormányát, amelyben a két kisebbik pártnak egy-egy tárca nélküli miniszterelnök-helyettese, a PNL-nek 9, az USR-PLUS-nak 6, az RMDSZ-nek pedig 3 minisztere van

A PNL csaknem 29, az USR-PLUS 17,2, az RMDSZ pedig 6,5 százalékos parlamenti súllyal rendelkezik, a jobboldalon tehát egymás nélkül nem tudnak kormánytöbbséget alkotni. Rajtuk kívül a korábban kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD) van csaknem 34 százalékos, illetve a - vírustagadó és nacionalista szólamokkal frissen a törvényhozásba került - Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) több mint 10 százalékos parlamenti képviselete. (Transindex/MTI)