Kormányválság alakult ki Romániában, miután kirúgták az egészségügyi minisztert

Szerda délelőtt Florin Cîțu román miniszterelnök leváltotta Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, mire a kormánykoalíció részét képező USR-PLUS pártszövetség bejelentette, hogy megvonta a bizalmat Cîțutól. Ugyanakkor jelezték, hogy folytatnák az eddigi közös kormányzást a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ).

A gondot az okozta, hogy Cîțu nem konzultált az USR-PLUS-szal arról, hogy le akarja váltani a pártszövetség által jelölt minisztert, hanem kész tények elé állította koalíciós partnereit.

Florin Cîțu román miniszterelnökFotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Az USR-PLUS azt javasolja, hogy a koalíciós pártvezetők közösen keressenek megoldást arra a válságra, amelybe Cîțu  „éretlen és egyoldalú” döntése sodorta a koalíciót.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes az RMDSZ nevében azt kérte a koalíciós partnereitől, hogy tegyék félre a sértődöttségeket, gondoljanak arra, hogy hosszú út áll még előttük. „Florin Cîţu miniszterelnök az elmúlt hónapokban nagy türelemmel igazgatta a kormányt, úgyhogy részünkről nincs fenntartás, mi tudjuk folytatni vele a munkát. Arra kérjük az USR-Plus-os kollégákat, hogy mihamarabb tegyenek javaslatot az egészségügyi miniszter tisztségének betöltésére, mert azt vállaltuk, hogy hatékonyan és eredményesen fogjuk vezetni az országot, ezt pedig nem ruházhatjuk át másra” -mondta az RMDSZ elnöke. 

A parlamenti szavazatok 56 százalékával rendelkező jobbközép kormánykoalíció a - nem magyar - kisebbségi frakció támogatásával, a tavaly decemberi választások után iktatta be Florin Cîțu kormányát, amelyben a két kisebbik pártnak egy-egy tárca nélküli miniszterelnök-helyettese, a PNL-nek 9, az USR-PLUS-nak 6, az RMDSZ-nek pedig 3 minisztere van

A PNL csaknem 29, az USR-PLUS 17,2, az RMDSZ pedig 6,5 százalékos parlamenti súllyal rendelkezik, a jobboldalon tehát egymás nélkül nem tudnak kormánytöbbséget alkotni. Rajtuk kívül a korábban kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD) van csaknem 34 százalékos, illetve a - vírustagadó és nacionalista szólamokkal frissen a törvényhozásba került - Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR) több mint 10 százalékos parlamenti képviselete. (Transindex/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.