Diákújságírókat csuktak le Moszkvában

Házkutatást tartott az orosz rendőrség egy független diáklap szerkesztőségében, és őrizetbe vett négy újságírót. A lapot és munkatársait azzal vádolják, hogy "kiskorúakat buzdítottak kormányellenes tüntetésekre".

A DOXA orosz diáklap négy letartóztatott újságírójából három, (b-j) Armen Aramjan, Natalja Tyiskevics és Alla Hutnyikova a moszkvai Baszmanyi Kerületi Bíróságon.Fotó: MIKHAIL VOSKRESENSKIY/Sputnik via AFP

A DOXA nevű diáklapot 2017-ben hozták létre középiskolai diákok és egyetemi hallgatók. Az eredetileg diákszervezetként indult Doxa alapvetően a diákélet kérdéseivel, a felsőoktatással, politikával és tudománnyal foglalkozik. A lap tájékoztatása szerint négy újságírójukat kihallgatták, lefoglalták mobiltelefonjaikat és más eszközeiket is.

A DOXA szerint újságíróikat egy olyan videó miatt vették őrizetbe, amelyben illegálisnak nevezték az Alekszej Navalnij ellenzéki politikust támogató diákok elbocsátását az egyetemekről. A felvételt amúgy az orosz médiafelügyelet felszólítására már korábban eltávolították oldalukról.

"Az újságírói közösséget az utóbbi időben ért nyomásgyakorlás példa nélküli, de ettől még nem hagyunk fel tevékenységünkkel. Továbbra is tudósítani fogunk a fiatalok számára fontos ügyekről, és megvédjük jogaikat" - közölte a DOXA.

A diákok ügyét tárgyaló moszkvai törvényszék köré közben több mint száz tüntető vont élőláncot a letartóztatottak szabadon engedését követelve. A rendőrök innen is előállítottak legalább egy embert. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.