Megsemmisítette a német alkotmánybíróság a berlini lakbérbefagyasztásról szóló jogszabályt

lakhatás
2021 április 15., 10:35

A német alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette és megsemmisítette a lakbérek befagyasztásáról szóló berlini helyi jogszabályt egy csütörtökön ismertetett ítéletével.

Az alkotmánybíróság megállapította, hogy a tartományi rangú főváros parlamentje (képviselőház) a jogszabály megalkotásával túllépett hatáskörén, mert a szövetségi parlament (Bundestag) már hozott törvényt az ügyben. Ezért a helyi, tartományi szabályozás érvénytelen.

A Bundestag 2015-ben fogadta el az úgynevezett lakbérfékről (Mietspreisbremse) szóló törvényt, amely előírja, hogy a tulajdonos vagy ingatlankezelő bérlőváltáskor legfeljebb 10 százalékkal emelheti a kezdeti bérleti díjat a térségben - kerületben, városrészen, településen - jellemző átlagos lakbér fölé.

A berlini parlament 2020 elején ennél jóval szigorúbb szabályokat írt elő az úgynevezett lakbérplafont (Mietendeckel) bevezető törvénnyel. A lakhatási költségek rohamos emelkedése miatt hozott jogszabály a 2014 előtt épült lakásokra vonatkozik, és a 2019 nyarán regisztrált szinten fagyasztotta be ezen ingatlanok bérleti díját, méghozzá öt évre, 2025-ig.

Ez nagyjából másfél millió lakás bérleti szerződését változtatta meg a bérlő javára és a tulajdonos kárára.

Berlin a 16 német tartomány közül az egyetlen, ahol bevezették a lakbérplafont. A szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és az SPD-tól balra álló Baloldal (Die Linke) koalíciós tartományi kormánya figyelmeztette a bérlőket, hogy a megtakarított pénzt érdemes egyelőre félretenni, mert nem lehet kizárni, hogy az alkotmánybíróság megsemmisíti a törvényt, és a bérlőknek visszamenőleg ki kell fizetniük a különbözetet.

A lakhatási költségek emelkedése a legfontosabb társadalmi problémák közé tartozik Németországban, mert a lakosság nagy többsége nem saját tulajdonú lakásban, hanem bérelt ingatlanban lakik. A szerződésekben rendszerint azt a megoldást alkalmazzák, hogy meghatároznak egy kezdeti díjat, amelyet évente módosítanak a helyi önkormányzat úgynevezett lakbértükre alapján, amely az adott területre, városrészre, kerületre jellemző lakbérszintet mutatja.

Berlinben és a legtöbb német nagyvárosban a 2010-es évek elején, az euró jövőjét övező aggodalom és az alacsony kamatok révén indult el az ingatlanok ára, és ezzel együtt a lakbérek emelkedése. A gyors ütemű emelkedéshez az is hozzájárult, hogy a legtöbb nagyváros lakossága növekszik, Berliné például évente 30-40 ezer fővel növekedett a koronavírus-járvány előtt. Így a fővárosban a 2010-es években nagyjából 100 százalékkal emelkedtek a lakbérek. A legtöbbet az újépítésű lakásokért kell fizetni, a négyzetméterenkénti 18-20 eurós (6480-7200 forint) havi bérleti díj sem számít ritkaságnak, míg a havi bruttó átlagkereset nagyjából 3500 euró.

(MTI)