Megtízszerezte árbevételét a kínai vakcinák beszerzésénél közvetítő cég

Egyetlen dolgozóval tízszerezte meg bevételét a kínai vakcinát beszerző cég, a Danubia Pharma - írja az mfor.hu. A közvetítő cég a Sinopharm beszerzésében játszott eddig nem megmagyarázott szerepet. A Danubia Pharma most, jóval a határidő alatt leadta éves beszámolóját. 

A korábban egyre gyengébben muzsikáló cég valósággal szárnyakat kapott: bár 2015-ben még 1,6 milliárdos árbevételt könyvelhetett el, 2019-ben már csak 362 milliósat. A 2020-as év sokkal jobban sikerült: a kormánnyal kötött üzlet tízszeresére növelte a cég bevételét, ráadásul úgy, hogy mindezt csupán egyetlenegy alkalmazottal sikerült összehozni. 

Sinopharm vakcina.Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján elérhető éves beszámoló szerint 2020-ban a Danubia Pharma, 3,4 milliárd forinthoz jutott az előző évi 362 millió után. A 2019-es nulla forint után a 2020-as bevételeinek zöme külföldön értékesített termékek árbevétele; 3,1 milliárd forintot könyveltek el ilyen tevékenység nyomán. 

A cégnél tavaly tulajdonosváltás is volt. 

Az mfor felveti, hogy egy néhány százmilliós eredménytartalékkal rendelkező vállalkozás, ami a korábbi években pár száz milliós árbevételből veszteségesen működött, hitel és kölcsön felvétele nélkül hogyan finanszírozhatott kétmilliárdos beszerzést.