Nem elég az oltás és a tesztelés a harmadik hullám megtöréséhez a német egészségügyi miniszter szerint

koronavírus
2021 április 15., 12:38

Az oltási kampány és a tesztelés nem elég a koronavírus-járvány harmadik hullámának megtöréséhez Németországban, ezért további korlátozásokat kell bevezetni - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön Berlinben.

Jens Spahn a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetőjével, Lothar Wielerrel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy az újabb korlátozások az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének megakadályozásához kellenek.

Azt mondta, hogy a napi új regisztrált fertőződések száma „túlságosan magas, és továbbra is emelkedik”, az intenzív osztályokon pedig „kritikus” a helyzet. Az intenzív ellátásra szoruló covidos betegek száma meghaladta az ötezret, és a hónap végére hatezerre emelkedhet - meghaladva a második hullám csúcsán regisztrált 5762-őt -, ezért minél hamarabb lépni kell.

Ebben „a nehéz helyzetben minden nap számít, és amit most elmulasztunk, két-három hét múlva megbosszulja magát, éppen úgy, ahogyan most bosszulják meg magukat a két-három hete elmulasztott döntések” - mondta a miniszter, utalva az úgynevezett vészfékrendszer bevezetése körüli vitákra.

A rendszer beindításától a szövetségi kormány nyomása ellenére tartózkodnak tartományi kormányok. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem kellene bevárni annak a szövetségi szintű törvénynek a parlamenti elfogadását, ami a szabályok bevezetését az egész országban kötelezővé tenné. A legfontosabb a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, kapcsolatok számának további csökkentése, ezért szerinte mindenekelőtt esti, éjszakai kijárási korlátozást kellene bevezetni, mert a vírus leginkább a magán-összejöveteleken terjed.

Mint mondta, már 15 ezer ingyenes covid-tesztállomás van az országban, az oltási kampány pedig felgyorsult, naponta 500-700 ezer oltást adnak be. Mindez azonban nem elég ahhoz, hogy megállítsa a napi új regisztrált fertőzöttek számának exponenciális, robbanásszerű növekedését. Ezért előbb további korlátozásokkal vissza kell szerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett, és utána kell elkezdeni a szabályok „tesztelés alapú” lazítását - fejtette ki Jens Spahn.

Mindezzel együtt az a meggyőződése, hogy lehet majd felszabadultan üdülni nyáron, és a harmadik negyedévben - a július-szeptemberi időszakban - sikerül befejezni az oltási kampányt.

Lothar Wieler szerint a védekezés erősítése a számos kórházat jellemző „drámai” helyzet mellett azért is elengedhetetlen, mert a koronavírus sok esetben nem múlik el egyhamar. A hosszú covid - a fertőzés megszűnése után hosszabb távon fennmaradó panaszok együttese - a fertőzöttek jelentős részét, tíz százalékát sújtja - mutatott rá a szakember.

Az RKI csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 29 426 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez nagyjából a másfélszerese az egy héttel korábbi 20 407-nek. Az új esetekkel együtt 3 073 442 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A koronavírussal összefüggésben egy nap alatt 293 halálesetet regisztráltak, így 79 381-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban. (MTI)