Menczer államtitkár bejelentette, hogy jön 4,5 millió keleti vakcina, de ez nem az Orbán által jelzett új keleti portyázás

járvány
2021 április 16., 15:52

Elsőre erősnek tűnő bejelentést tett Menczer Tamás külügyi államtitkár a Facebook oldalán:

„Több mint 4,5 millió adag vakcina érkezik a következő hetekben Kínából és Oroszországból”. Majd megfejtést is fűzött hozzá: „Ezért indított a baloldal támadást a keleti vakcinák ellen”. Utóbbi Menczer esetében kötelező kör, nem érdemes szót vesztegetni rá.

Miután Orbán Viktor reggel közölte, hogy akkor ismét Kína felé fordul vakcinaügyben, úgy is tűnhetett, hogy Menczer már ezt jelentette be. De valójában a 4,5 millió keleti vakcina érkezése nem újdonság.

Menczer 3,9 millió kínai és 780 ezer orosz vakcináról beszélt. Ezek a januárban és februárban megkötött orosz és kínai szerződésekben vállalt szállítások.

Az 5 millió kínai oltóanyagból eddig 1,1 milliót, a 2 millió oroszból 1,22 milliót szállítottak le. A kínaiak időben, sőt előre is teljesítettek. A nagy kérdés ott az, hogy a hátralévő 400 ezer + 3,5 millió adagot tudják-e hamarabb szállítani. A szerződés szerint a robusztus 3,5 millió adagot ráérnének júniusban repülőre rakni, nyilatkozatok szintjén pedig eddig májusra várták ezt.

Az oltási tervet jelentősen felgyorsítaná, ha minél korábban érkezne a 3,5 millió adag Sinopharm-oltóanyag. Hogy ennek a nyélbe ütésére célzott-e Orbán reggel, vagy új vásárlásokra Kínából, az majd kiderül. Menczer a következő hetekben érkező 3,9 millió kínai vakcináról beszélt, ebben akár benne van az is, hogy hamarabb szállítanak.

Az orosz vakcinaszállítás is javított a magyar oltási programon, de a Szputnyik-szerződés határidejével rendre megcsúsznak az oroszok. Az első körös adagokkal kevésbé, a második körösökkel jobban. Az első védőoltáshoz képest egyre később jöttek az ismétlő dózisok. Ez addig nem jelent nagyobb gondot, amíg sikerül 3 héten belül tartani a csúszást, mert 21 napon belül kell ráoltani az elsőre. De a héten már ebből a három hétből is kicsúsztak a szállításnál.

Már jó régen, március 21-én érkezett egy 250 ezer adagos első körös Szputnyik. Második körös nem jött hozzá, így ennek a párja lett volna a csak most kedden érkező ismétlőoltásos vakcinaszállítmány. Nemcsak az a baj, hogy 23 nap különbség van a két szállítás között, hanem az is probléma, hogy a korábban leszállított 250 ezer első körös mennyiségnek csak kevesebb, mint a fele, 120 ezer második körös oltóanyag érkezett kedden.

Az oroszok oltóanyagoknál kötelező bevizsgálás, majd a kiszállítás és felhasználás miatt még van lehetőség arra, hogy ezt a pár napos késést behozzák. Pláne úgy, hogy a külföldre jelentett adatok szerint komoly csúszás van az első körös Szputnyikok beadásában. De a 130 ezer még be sem érkezett második körös vakcina hamarosan így is égetően hiányozhat majd. Menczer ígérete szerint érkezik, és mindenki időben megkapja a második adagot is.

Közben március 21-e óta érkezett még - a szerződéshez képest 10 napos csúszással - 250 ezer első körös Szputnyik-vakcina. De itt sem jött párban hozzá második körös oltóanyag, azóta sem, igaz, itt még a három héten belül vannak.

Eddig 800 ezer első körös, és csak 420 ezer második körös Szputnyik érkezett. A Menczer által említett, heteken belül várt 780 ezer adagos orosz szállítmány úgy jön ki, hogy abból 200 ezer első köröst, és 580 ezer második köröst várnak. Ezzel zárul a januárban kétmillió adagra kötött szerződés.