Koronavírus-számok Magyarországon 05.06.
Elhunytak + 124 Σ 28 297
Kórházban - 270 Σ 4 104
Fertőzöttek + 1 680 Σ 787 647
Tesztek + 20 890 Σ 5 475 551
Egyszer oltottak + 29 341 Σ 4 153 038

600 ezer kínai vakcinát a tervezettnél korábban szállítanak Magyarországra

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az egyoltásos nyugati koronavírus-vakcina kiesése miatt az április végéig esedékes 400 ezer kínai oltóanyag helyett egymillió érkezik Magyarországra - jelentette be a Szijjártó Péter szombaton a Facebookon

Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A posztjából kiderült, hogy egyelőre nem újabb kínai vakcinák vásárlását jelentette be a kormány, mint amire Orbán Viktor utalt pénteki interjújában, hanem az áprilisra esedékes 400 ezer oltóanyagon felül a kínaiak a májusi szállításból 600 ezer oltóanyagot előrehoznak. Ezzel be lehet oltani 600 ezer embert a tervezettnél gyorsabban, akik a második oltásukat megkaphatják majd a májusra tervezett 2,9 milliós szállítmányból. 

Az egyoltásos nyugati koronavírus-vakcina a Johnson & Johnson védőoltása, amiből egyetlen dózis is elég, és amiből épp a héten érkezett meg az első 28800 adag Magyarországra. Ugyanaznap derült ki, hogy az Egyesült Államokban felfüggesztik a vakcina használatát, mert 6,8 millió vakcina beadása után hat gyanús vérrögképződéses esetet találtak. Ezután a gyártó bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztik az európai szállításaikat. 

Szijjártó Péter posztjában ismét a nyugati vakcinák megbízhatatlanságáról beszélt, ismét nem kitérve arra, hogy Pfizerből például várhatóan egymillióval több dózis juthat áprilisban Magyarországra, mivel a gyártó felpörgette az uniós szállításokat. Ursula von der Leyen szerdán épp azért arról beszélt, hogy ez az 50 milliós plusz segít pótolni a Janssen felfüggesztése miatti hiányt az EU-ban.

Pénteki összefoglaló cikkünkben mi is arról írtunk, hogy valójában nem új kínai megrendelésekre van szükség, hanem azt kéne elérnie a kormánynak, hogy az utolsó, 3,5 milliós adagból jelentős mennyiséget előre leszállítsanak Kínából. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó