600 ezer kínai vakcinát a tervezettnél korábban szállítanak Magyarországra

járvány
2021 április 17., 08:39

Az egyoltásos nyugati koronavírus-vakcina kiesése miatt az április végéig esedékes 400 ezer kínai oltóanyag helyett egymillió érkezik Magyarországra - jelentette be a Szijjártó Péter szombaton a Facebookon.

photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A posztjából kiderült, hogy egyelőre nem újabb kínai vakcinák vásárlását jelentette be a kormány, mint amire Orbán Viktor utalt pénteki interjújában, hanem az áprilisra esedékes 400 ezer oltóanyagon felül a kínaiak a májusi szállításból 600 ezer oltóanyagot előrehoznak. Ezzel be lehet oltani 600 ezer embert a tervezettnél gyorsabban, akik a második oltásukat megkaphatják majd a májusra tervezett 2,9 milliós szállítmányból.

Az egyoltásos nyugati koronavírus-vakcina a Johnson & Johnson védőoltása, amiből egyetlen dózis is elég, és amiből épp a héten érkezett meg az első 28800 adag Magyarországra. Ugyanaznap derült ki, hogy az Egyesült Államokban felfüggesztik a vakcina használatát, mert 6,8 millió vakcina beadása után hat gyanús vérrögképződéses esetet találtak. Ezután a gyártó bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztik az európai szállításaikat.

Szijjártó Péter posztjában ismét a nyugati vakcinák megbízhatatlanságáról beszélt, ismét nem kitérve arra, hogy Pfizerből például várhatóan egymillióval több dózis juthat áprilisban Magyarországra, mivel a gyártó felpörgette az uniós szállításokat. Ursula von der Leyen szerdán épp azért arról beszélt, hogy ez az 50 milliós plusz segít pótolni a Janssen felfüggesztése miatti hiányt az EU-ban.

Pénteki összefoglaló cikkünkben mi is arról írtunk, hogy valójában nem új kínai megrendelésekre van szükség, hanem azt kéne elérnie a kormánynak, hogy az utolsó, 3,5 milliós adagból jelentős mennyiséget előre leszállítsanak Kínából.