Az Iced Earth frontembere az első, aki bűnösnek vallotta magát a Capitolium ostroma után, és együttműködik a hatóságokkal

Egy ismert metálzenész és egyben egy szélsőjobboldali militáns szervezet, az Jon Ryan Schaffer egyik tagja lett az első, aki bűnösnek vallotta magát a Capitolium ostromában. Donald Trump volt elnök hívei január 6-án indítottak támadást az amerikai törvényhozás épülete ellen, az összecsapásokban öt ember halt meg. 

Pénteken Jon Ryan Schaffer, az Iced Earth metálzenekar frontembere bűnösnek vallotta magát, és beleegyezett, hogy együttműködik az ügyészséggel, abban a reményben, hogy így enyhébb büntetést kaphat. Az is kiderült, hogy az igazságügyi minisztérium tanúvédelmi programba helyezheti a férfit, közölte egy körzeti bíró pénteken. 

Az AP szerint ez arra utal, hogy az ügyészség ígéretes együttműködő partnernek tartja Schaffert, aki értékes információkat szolgáltathat a különféle szélsőjobboldali milíciák működéséről. 

Schaffert azzal vádolták meg, hogy engedély nélkül rontott be a Capitolium épületébe, és medveriasztó sprayjel lefújt egy rendőrt. Két vádpontban is bűnösnek vallotta magát. 

A nyomozás során kiderült az is, hogy Schaffer alapítótagja a szélsőjobboldali Oath Keepers szervezetnek. A szervezet több tagját azzal is vádolják, hogy összeesküvést szőttek, hogy megakadályozzák Joe Biden beiktatásáról szóló szavazást. Ez a legkomolyabb eddig felmerült vádpont a január 6-ai események után. Schaffert ebben az ügyben nem vádolták.  Az ügyészség szerint a vádlottak erőszakra készen érkeztek Washingtonba, és a beiktatási szavazás megakadályozása volt a céljuk. 

Az ügyészséggel kötött alku keretében Schaffer bevallotta, hogy az elsők között volt az épületbe behatoló tömegben, és egy rendőrt is arcon fújt azért, hogy be tudjanak jutni. 

Az FBI által beterjesztett iratokból kiderül, hogy Schaffer régóta szélsőjobboldali elméleteket vallott, számos összeesküvést terjesztett, köztük, hogy egy titkos bűnszervezet irányítja a világot, ami kommunista célokat követ, és fel kell készülniük az ellenük folytatott erőszakos harcra.  Schaffer hetekkel az ostrom után jelentkezett az FBI-nál, miután a hatóság körözni kezdte. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.