Bolsonaro kormánya arra kéri a brazil nőket, hogy ha lehet, inkább később vállaljanak gyereket

külföld
2021 április 17., 15:16

Ha lehetséges, a nők halasszák el a gyerekvállalást egy kicsit, a jobb időkre, hogy nyugodtabb lehessen a terhességük - ezt mondta pénteken Raphael Camara, a brazil kormány egészségügyi ellátásért felelős államtitkára.

A politikus azért figyelmeztet erre, mert a kormány szakértői úgy vélik, hogy a koronavírus brazil variánsa nagyobb veszélyt jelent a terhes nők számára. Camara szerint eddig azt gondolták, hogy a terhesség végén jelent veszélyt a vírus, de most már úgy látják a szakértők, hogy az első és második trimeszterben is problémákat okozhat. Az államtitkár emlékeztetett viszont, hogy egyelőre se nemzetközi, se országos kutatás nem készült a brazil variáns hatásáról a terhesség alatt, de az egészségügyi minisztérium már elkezdett egy kutatást a témában.

Bolsonaro egyik támogatója, az elnököt szuperhősként ábrázoló maszkban
photo_camera Bolsonaro egyik támogatója, az elnököt szuperhősként ábrázoló maszkban Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

Az Egyesült Államok után eddig Brazíliában vesztette a legtöbb ember életét a járvány miatt, a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint eddig 368 749 halálos áldozata van a koronavírusnak és összesen 13,8 millió fertőzöttet regisztráltak. A járványhelyzet egyrészt a gyorsabban terjedő brazil mutáns miatt rossz, másrészt azért is, mert a központi kormány meglehetősen passzív volt a járványkezelésben.

A helyzet olyan rossz sok brazil városban, hogy egy pénteki videokonferencián Brazília államainak kormányzói humanitárius segítséget kértek oltóanyagok és gyógyszerek beszerzéséhez az ENSZ főtitkárhelyettesétől. Piauí állam munkáspárti vezetője Wellington Dias azt mondta, hogy a kórházban ápolt betegeknek 11 államban nem jut elegendő fájdalomcsillapító és nyugtató, sem oxigén.