Bolsonaro kormánya arra kéri a brazil nőket, hogy ha lehet, inkább később vállaljanak gyereket

Ha lehetséges, a nők halasszák el a gyerekvállalást egy kicsit, a jobb időkre, hogy nyugodtabb lehessen a terhességük - ezt mondta pénteken Raphael Camara, a brazil kormány egészségügyi ellátásért felelős államtitkára. 

A politikus azért figyelmeztet erre, mert a kormány szakértői úgy vélik, hogy a koronavírus brazil variánsa nagyobb veszélyt jelent a terhes nők számára. Camara szerint eddig azt gondolták, hogy a terhesség végén jelent veszélyt a vírus, de most már úgy látják a szakértők, hogy az első és második trimeszterben is problémákat okozhat. Az államtitkár emlékeztetett viszont, hogy egyelőre se nemzetközi, se országos kutatás nem készült a brazil variáns hatásáról a terhesség alatt, de az egészségügyi minisztérium már elkezdett egy kutatást a témában. 

Bolsonaro egyik támogatója, az elnököt szuperhősként ábrázoló maszkbanFotó: CARL DE SOUZA/AFP

Az Egyesült Államok után eddig Brazíliában vesztette a legtöbb ember életét a járvány miatt, a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint eddig 368 749 halálos áldozata van a koronavírusnak és összesen  13,8 millió fertőzöttet regisztráltak. A járványhelyzet egyrészt a gyorsabban terjedő brazil mutáns miatt rossz, másrészt azért is, mert a központi kormány meglehetősen passzív volt a járványkezelésben.

A helyzet olyan rossz sok brazil városban, hogy  egy pénteki videokonferencián Brazília államainak kormányzói humanitárius segítséget kértek oltóanyagok és gyógyszerek beszerzéséhez az ENSZ főtitkárhelyettesétől. Piauí állam munkáspárti vezetője Wellington Dias azt mondta, hogy a kórházban ápolt betegeknek 11 államban nem jut elegendő fájdalomcsillapító és nyugtató, sem oxigén.  

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.