Kábítószerezési szokásaikról kérdezik az európaiakat

31 országban indult az EU kábítószerügyi ügynökségének online felmérése a droghasználatról márciusban, de a kérdőívet még közel két hétig ki lehet tölteni. 

Az EU kábítószerügyi ügynöksége (EMCDDA) által elindított Európai Online Felmérés a Droghasználatról című vizsgálat célja a területen dolgozó szakemberek és politikai döntéshozók tudásának bővítése a szerhasználati mintázatokról Európában, és ezáltal a jövőbeni drogpolitikák és beavatkozások támogatása a szükséges információkkal.

Mint a közleményben írják, az európai kábítószerhelyzet monitorozásával és a bevált gyakorlatok terjesztésével foglalkozó EMCDDA, mely az EU kábítószerügyi ügynöksége, ebben az évben már 31 országban 28 nyelven indít online felmérést a droghasználati szokásokról. Az új kérdőív, mely 6 héten át – március 18-tól április 30-ig lesz elérhető, modulokra bomlik, vizsgálva a szocio-demográfiai jellemzőket, szerhasználati mintázatokat, kábítószerekhez való hozzáférést (vásárolt mennyiségek, árak), valamint a koronavírus járvány hatásait a szerhasználatra.

Az eredmények hozzájárulnak majd az európai szerhasználati szokások és a fogyasztott mennyiségek megismeréséhez. Segítenek, hogy részletesebb, valósághűbb képet fessünk a drogpiac aktuális helyzetéről is. Ez elősegíti a drogpiaci becslések elkészítését nemzeti és európai szinten egyaránt, valamint hozzájárul a szakpolitikák fejlesztéséhez.

A kutatás teljesen anonim, magyar nyelven is elérhető, és ide kattintva lehet kitölteni

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.