Koronavírus-számok Magyarországon 05.06.
Elhunytak + 124 Σ 28 297
Kórházban - 270 Σ 4 104
Fertőzöttek + 1 680 Σ 787 647
Tesztek + 20 890 Σ 5 475 551
Egyszer oltottak + 29 341 Σ 4 153 038

Kilencezer alá esett a kórházban ápoltak száma, újabb 217 halálos áldozata van a járványnak

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Folytatódott az elmúlt napok trendje, vagyis az új fertőzöttek száma még mindig az előző, a második hullám csúcsidőszakát idézi, ugyanakkor a kórházban ápoltak száma jó ütemben, a lélegeztetésre szorulóké kevésbé tempósan csökken. Az Operatív Törzs legfrissebb statisztikái szerint az elmúlt 24 órában több mint harmincezer teszttel 4604 új fertőzöttet azonosítottak, ez az átlagosnál alacsonyabb, de a WHO által ajánlott öt százalékos szintnél még mindig háromszor nagyobb, 15 százalékos pozitivitási rátát jelent.

A halálos áldozatok száma 217, ezzel a járvány okozta összhalálozás szombaton még pont nem lépte át a 25 ezret. Kórházi ápolásra már kilencezernél kevesebben szorulnak, gépi lélegeztetésre még mindig 1093-an. A kórházban ápoltak száma globálisan még így is kiemelkedő, bár a javulás is látványos az elmúlt időszakhoz képest.

Az oltási program is halad, pénteken 68245-en kapták meg az oltás első adagját, így már összesen 3,21 millió magyar kapott már legalább egy dózist.

A statisztikák alapján 12 megyében és Budapesten is csökkenőben az új fertőzöttek száma, a hét megyéből, ahol emelkedőben vannak a fertőzések, mindössze háromban kétszámjegyű a növekedés üteme. De még ezekben sem robbanásszerű a növekedés, Békésben és Zalában 17 százalék, Jász-Nagykun-Szolnokban 12 százalék a növekedési faktor az öthetes trendben.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.