Peking határozottan elítélte a japán-amerikai közös nyilatkozatot

külföld
2021 április 17., 09:15

Peking aggasztónak nevezte és határozottan elítélte szombaton az előző napi washingtoni amerikai-japán csúcstalálkozón kiadott közös nyilatkozatot, amely elsősorban a Kína általi fenyegetés elhárításáról szól. Az Egyesült Államok ebben megújította a Japánnak nyújtott biztonsági garanciáját, amely szükség esetén atomfegyverek bevetését is jelenti.

photo_camera Fotó: MASANORI GENKO/The Yomiuri Shimbun via AFP

Joe Biden beiktatása óta Szuga Josihide japán miniszterelnök volt az első külföldi vezető, akit személyesen fogadott. Az elnök és a kormányfő többek között kiáll a Tajvani-szoros békéje és stabilitása mellett is, elég nyíltan üzenve ezzel Kínának.

"Kína határozottan megvédi nemzeti szuverenitását, biztonsági és fejlesztési érdekeit" - szögezte le Peking a Kína washingtoni nagykövetsége által kiadott közleményben. "Az amerikai-japán nyilatkozat messze túlmegy a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének szokásos mértékén. A két fél árt harmadik országok érdekeinek, az ázsiai-csendes-óceáni térség országai közötti kölcsönös megértésnek, bizalomnak, békének és stabilitásnak" - szögezte le a kínai vezetés.

A közös nyilatkozat szerint Washington biztonsági garanciája kiterjed a Kína által magáénak tulajdonított, de japán fennhatóság alatt álló - lakatlan - Szenkaku- (kínaiul Tiaojü-) szigetekre is a Kelet-kínai-tengeren. Washington szükség esetén habozás nélkül teljesíti vállalt kötelezettségét Japán védelmére "minden képességével", ideértve a nukleáris képességeit is - áll a nyilatkozatban.

"Az Egyesült Államok és Japán azt állítja, hogy készek szembeszállni a regionális fenyegetésekkel, pedig a térség biztonságára most a legnagyobb veszélyt az az egyoldalú japán döntés jelenti, miszerint a sérült fukusimai atomerőműben felgyülemlett radioaktív vizet az óceánba engedik" - olvasható még a kínai közleményben.

A japán kormány a héten döntött úgy, hogy a helybeliek és a szomszédos országok aggodalmai ellenére a sérült fukusimai atomerőmű radioaktív vizét kezelés után a tengerbe engedik. A létesítményt üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) várhatóan két év múlva kezdi meg a víz tengerbe engedését. (MTI)