A cseh kormány kizárja a Roszatomot a tervezett atomerőmű-építési tender előkészítéséből

A cseh és orosz kormányok között az elmúlt napokban annyira megromlott a viszony, hogy hétfőn Karel Havlicek cseh ipari miniszter közölte, a kormány kizárja a Roszatomot a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírandó tender előkészületeiből - írja a Reuters. Egész pontosan a Paks II. projektet is kivitelező orosz állami vállalat nem vehet részt a tervezett bővítés biztonsági felmérésben. A több milliárd dolláros beruházás első lépéseiben így csak a Roszatom három piaci versenytársa, az  amerikai Westinghouse, a francia EdF és a dél-koreai KHNP vehet majd részt. 

A Dukovany atomerőmű.Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

A cseh kormány a hétvégén 18 orosz diplomatát utasított ki az országból, mert a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. Andrej Babis cseh miniszterelnök vasárnap azt mondta, erősen megalapozott a cseh hatóságok gyanúja, hogy az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. Az orosz kormány mindent tagad.

Viszont már a diplomáciai botrány előtt is vita volt Csehországban, hogy az orosz és kínai állami atomenergiai vállalatot bevonják-e a Dukovany tervezett bővítésébe. Arról már korábban megállapodtak a cseh pártok, hogy a kínai céget kizárják a tenderből, biztonsági okokra hivatkozva. Karel Havlicek viszont hétfőn elmondta, hogy a bővítésre szóló tendert majd a következő kormány írja ki, így a résztvevők listájáról is majd a választások után lesz döntés. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó