Az UEFA elnöke szerint a focit szerető embereket köpték arcon a Szuperliga tervével

2021 április 19., 14:53

A hétvégén előbb kiszivárgott, majd hivatalosan is bejelentett új európai Szuperliga hétfőre hatalmas felháborodást váltott ki focisták, szurkolók és szakértők között is. Ezekhez a hangokhoz csatlakozott az európai labdarúgó-szövetség, az UEFA elnöke: Aleksander Ceferin a nap folyamán szégyenteljes, öncélú tervnek nevezte a szuperliga ötletét, ami szerinte a focit szerető emberek arcon köpésével ér fel.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke
photo_camera Aleksander Ceferin Fotó: RICHARD JUILLIART/AFP

A vasárnap bejelentett tervek szerint Európa 15 legismertebb klubja otthagyná a Bajnokok Ligáját, és egy külön elitligát hoznának létre. A 15 alapító nem eshetne ki innen, melléjük pedig még érkezhetne 5 csapat az egyes szezonokra. Hogy honnan, milyen logika alapján, arról egyelőre nem sokat tudni, ahogy az egész Szuperliga koncepciója körül egyelőre rengeteg a kérdés.

Annyi biztos, hogy 12 klub (Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Internazionale, AC Milan, Juventus) már elkötelezett a projekt mellett. A másik három, alapítói helyre elvben a PSG mellé a Bayern Münchent és a Borussia Dortmundot várják, de a két német klub hétfőn azt közölte, hogy nem csatlakoznak a ligához.

Ceferin hétfőn közölte azt is, hogy azokat a játékosokat, akik e klubok játékosai, ki kéne tiltani a világbajnokságokról és az Európa-bajnokságokról.

Az UEFA hétfőn jelentette be a Bajnokok Ligája megváltozott lebonyolítási rendjét: a legismertebb európai focisorozatban a tervek szerint 36 csapat vehet majd részt, és az eddigi csoportbeosztás helyett ligaszerűen zajlik majd a verseny, és minden csapat összesen tíz ellenfél ellen játszana 10 meccset (ötször otthon, ötször idegenben.) A tíz meccs után a 8 legjobban álló csapat automatikusan továbbjutna, míg a 9. és 24. hely között végzett csapatok oda-visszavágós meccsen játszhatnának a továbbjutásért.

A Bl reformjára amúgy épp azért is került sor, mert a leggazdagabb csapatok régóta át szerették volna alakítani a sorozatot. És az sem véletlen, hogy épp egy nappal a reformok bejelentése előtt derült ki, hogy a 12 legnagyobb klub kiszállna a sorozatból.

Az UEFA elnöke hangsúlyozta, hogy minden erejükkel azon lesznek, hogy megakadályozzák a szuperliga létrejöttét. Korábban már a FIFA vezetése is tiltakozását fejezte ki a projekttel kapcsolatban. Ceferin beszélt arról is, hogy jelenleg az ügyvédeik vizsgálják annak lehetőségét, hogy milyen szankciókkal lehetne élni a kiszakadó klubokkal szemben. Az ő személyes véleménye az, hogy a lehető leggyorsabban el kell tiltani az összes csapatot és összes játékosát az UEFA által szervezett rendezvényektől. Hogy ez hogyan érintheti az idei BL-elődöntőket, ahova három elszakadó és egy potenciális elszakadó csapat (Real Madrid, Chelsea, Manchester City és PSG) érdekelt, az nem derült ki.

Ceferin különösen felháborodottan nyilatkozott a Manchester United vezetőjéről, Ed Woodwardról, illetve a Juventus elnökéről, Andrea Agnelliről, akik a hétvégéig magas posztot töltöttek be az UEFA-ban is, és csak a szuperliga tervének nyilvánossá válása után távoztak, miközben addig folyamatosan azt hangoztatták, hogy támogatják a BL reformját, és nem terveznek lelépni. Az UEFA elnöke elmondta, hogy 24 éven át dolgozott ügyvédként büntetőügyeknél, sokféle embert látott már, de ehhez hasonlót még nem. Agnelli ugyanis olyan sokat hazudozott, amihez hasonlót még nem tapasztalt. Még szombaton is csak pletykáknak nevezte az esetleges szuperligáról szóló híreket, megerősítette, hogy nincs miért aggódnia Ceferinnek, majd közölte, hogy mennie kell, de egy óra múlva visszahívja. Helyette kikapcsolta a telefonját, és a másnapi bejelentésig többet már nem lehetett elérni.

Az érintett brit klubok részéről eddig egyedül a Chelsea nemrég kinevezett edzője, Thomas Tuchel szólalt meg az ügyben, aki elmondta, hogy vasárnap hallott ő is először az egészről, de bízik a klubban, hogy a legjobb döntést hozták meg. Ő amúgy azért jött a klubhoz, hogy a legkeményebb bajnokságban indulhasson.

A szuperliga bejelentését különösen rosszul fogadták Angliában, ahol a nap folyamán számos formában tiltakoztak már a szurkolói csoportok. (BBC, Guardian)