Macron szerint nincs rendben, hogy egy gyilkos azért ússza meg a büntetést, mert kábítószer hatása alatt volt

Sürgős törvénymódosítást kért igazságügyi miniszterétől Emmanuel Macron francia elnök egy nagy vihart kavart ítélet után, írja az AFP

A legfelsőbb bíróság múlt héten úgy döntött, nem vonható felelősségre Kobili Traore, aki 2017-ben „Allahu akbar”-t kiáltva kilökte az ablakon 65 éves ortodox zsidó szomszédját, Sarah Halimit. Az akkor 27 éves férfi erős marihuánafogyasztó, és a bíróság szerint a bűncselekmény elkövetésekor is kábítószer okozta delíriumban volt. Azóta pszichiátriai kezelést kap, és ez a továbbiakban is így lesz.

Egy tüntető Sarah Halimi portréjával tavaly januárbanFotó: RAPHAEL KESSLER/Hans Lucas via AFP

Macron hétfőn azt mondta a Le Figarónak, nem dolga, hogy bírósági ítéleteket kommentáljon, de szerinte a kábítószerfogyasztásnak nem szabadna felmentenie a felelősség alól. Az áldozat családjának, rokonainak és a zsidó állampolgároknak azt üzente, mindent megtesznek a védelmük érdekében. 

A család jogászai nemzetközi bíróságra vinnék az ügyet, zsidó szervezetek pedig azt mondták: Franciaország kevésbé biztonságos hely számukra az ítélet után. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.