A Penny Market szabálytalanul felszerelt tüskékkel riasztja el a fészkelő fecskéket, miközben környezetvédelemről posztolnak

környezet
2021 április 20., 19:41

A Mályi Madármentő Állomás tett ki bejelentések alapján képet arról Facebookon, hogy a Penny Market Polgárban és Kisvárdán szabálytalanul szerelt fel tüskéket az üzletek épületeire, hogy ne tudjanak ott fészket rakni a fecskék. Az egyik képen látszik a tüskék alatt egy korábbi fészek nyoma. A kommentelők több más üzlettel kapcsolatban is említik, hogy látták a felszerelt tüskéket, sőt valaki azt írta, hogy volt olyan Penny üzlet, ahol konkrétan levertek fecskefészkeket, mielőtt felszerelték a tüskéket.

Még egy korábbi fészek nyoma is látszik a tüskék alatt.
photo_camera Még egy korábbi fészek nyoma is látszik a tüskék alatt. Fotó: Mályi Madármentő Állomás / Facebook

A madármentők jelezték az eseteket a Kormányhivatalnak, és kivizsgálást kértek. Mint írják, a Hortobágyi Nemzeti Park sem tudott erről az esetekről. Próbálták felvenni a kapcsolatot az üzletlánccal telefonon, de nem jártak sikerrel. Mint írják: „Ha kell, akkor az összes boltot egyesével végignézzük, és ha nincs engedély, vagy természetkárosításra utaló nyomot találunk, akkor eljárunk az ügyekben.”

Majd idézik az 1996. évi LIII. törvényt a természet védelméről:

43. § (1) Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása. (2) * A természetvédelmi hatóság engedélye szükséges védett állatfajok kártételének megelőzése érdekében riasztási módszer alkalmazásához.

Mindez azért is érdekes, mert közben az üzletlánc sorozatosan arról tesz ki posztokat a Facebook oldalán (például az épületekre telepített napkollektorokról és elektromosautó-töltőállomásokról), hogy mennyire fontos a cégnek a környezetvédelem és a természet megóvása. Úgy tűnik, hogy ezen törekvésükbe a fészkelni vágyó fecskék nem férnek bele.

Frissítés 04. 22.

A Penny Market csütörtökön az alábbi közleménnyel reagált a cikkünkre:

„Társaságunk mindenben együttműködik a hatóságokkal, figyelembe véve az érvényes jogszabályokat, illetve döntéseiket. Ennek megfelelően üzleteinkben és azok területén is az intézkedések minden esetben összhangban vannak a hatósági javaslatokkal, szabályozásokkal.

A fentiekre figyelemmel, Társaságunk az állagmegóvását elősegítő eszközök alkalmazásánál az aktuális hatósági döntésnek/döntéseknek megfelelően járt el a múltban és jár el jelenleg is.

Társaságunk figyelmet fordít a védett madarak felé is, így igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy – habár a hatósági beavatkozás miatt ez korábbi rendelkezések alapján szükséges volt – a változó elvárásoknak megfelelően a tüskéket azonnal eltávolítsa minden olyan üzletéről, ahol ezek esetlegesen fent voltak. Vásárlóink és munkatársaink számára továbbra is biztonságos és maximálisan higiénikus körülményeket, vásárlói élményt kívánunk nyújtani, természetesen figyelembe véve a környezetünket.”