Óriási költséget jelenthetnek egy bankszámlánál az SMS-értesítések!

hirdetés
2021 április 20., 05:40
ad

Nagyon kevés ember tudná fejből megmondani, mennyibe kerül a bankszámlája. A legtöbben már sok éve ugyanabban a csomagban vannak, holott a piaci kínálat évről évre fejlődik. Akik nem vizsgálják felül rendszeresen a számlájukat, azok nagy valószínűséggel a kelleténél többet fizetnek. Tovább ront a helyzeten, ha valakinek az igényei is nagyon költségesek: többek között ilyen az SMS-értesítések kérése. A havi néhány ezer forintnyi plusz költség pedig észrevétlenül súlyos tízezrekre rúghat az évek során!

Mire jó az SMS-értesítés?

A banki SMS-ek funkciója, hogy a számlatulajdonos azonnal értesülhet az összes számlamozgásról. Ez elsősorban biztonsági célokat szolgál: például elveszített bankkártya esetén az a legjobb, ha rögtön észleljük, amint valaki költeni kezdi a pénzünket. Ellenkező esetben talán csak későn vennénk észre a problémát, és az nagyon sok pénzbe kerülhet. (Ugyanis a kártya letiltását követő károkat téríti csak meg a bank számunkra.)

A bank (kérés szerint) mindenről tud automatikus SMS-t küldeni: netbanki belépésről, megvalósult vagy meghiúsult vásárlásokról, utalás beérkezéséről, készpénzfelvételről stb. Ráadásul az SMS gyakran tartalmazza a legfrissebb számlaegyenleget is. Ennek köszönhetően nem is kell belépni a netbankba, ha valaki szeretné leellenőrizni az aktuális egyenlegét: elegendő megnyitni az utoljára kapott SMS-t.

Hol mennyibe kerülnek az SMS értesítések?

Az SMS-értesítések legnagyobb hátránya, hogy igen drágák. Általában havidíjas szolgáltatás keretein belül érkeznek az üzenetek, vagy pedig darabonként kell fizetni értük. Sőt, némelyik banknál akár mindkét költségtípus létezik. A Bankmonitor bankszámla-kalkulátora (és a bankok által közzétett hirdetmények) alapján megnéztük, hol mennyi pénzbe kerülnek az SMS-értesítések.

A kiválasztott ügyfélprofil az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik: 30 éves és alkalmazottként dolgozik. Havi nettó 250 000 forintos jövedelem érkezik a bankszámlájára, utalás formájában. Ebből ő minden hónapban 40 000 forintot utal 4 részletben, 15 000 forintból pedig két csoportos beszedési megbízást teljesít. További 75 000 forintot kártyás vásárlásokra költ (összesen 30 részletben) és kihasználja a két ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget is: havi 90 000 forintot vesz fel automatából. Az ügyfél minden számlamozgásról SMS-értesítést kér.

Attól függően, hogy melyik számlacsomagot használja, bankon belül is jelentős eltérések lehetnek a fizetendő díjak között. Az OTP egyik aktuális kedvezménycsomagja mindössze havi 337 forintért kínálja a korlátlan számú SMS-értesítést, ami 2 év alatt 8 000 forintos költséget tesz ki. A CIB Bank azonban legjobb esetben is 2 200 forintot számít fel az értesítésekért havonta (!), így 2 év alatt összesen 54 000 forintot kellene kifizetnie ennek az ügyfélnek. Az SMS-költség tehát sajnos az egyik legdrágább költségtípus tud lenni a bankszámlánk díjai közül.

Mit lehet tenni az értesítési költségek csökkentéséért?

Jó hír, hogy a banki értesítések nem szükségszerűen drágák, de előfordulhat, hogy át kell alakítanunk a szokásainkat. Aki ragaszkodik az SMS-értesítésekhez, de szeretné csökkenteni a költségeit, ő megteheti, hogy meghatároz egy bizonyos összeglimitet. Például csak az 5 000 forintot meghaladó számlamozgásokról kér üzenetet, tehát nem minden apró vásárlásról. (A számla így is biztonságban van, hiszen a tolvajok valószínűleg nem 4 999 forintos részletekben szeretnék majd elkölteni a pénzt.) Így a kapott értesítések száma jelentősen csökkenhet, ami a költségeket is mérsékeli.

Ingyenes értesítés banki applikációval!

A legtöbb bank jelenleg már saját mobilapplikációt is üzemeltet. Az ügyfelek által kedvelt funkció, hogy az applikáción keresztül díjmentes értesítést is kaphatnak a számlamozgásokról. Fontos, hogy ezekhez az úgynevezett „push” értesítésekhez internetkapcsolat szükséges: ennek hiányában késve érkezik meg az információ. Elveszített bankkártya vagy feltört netbank esetén pedig a késlekedés sajnos növeli a kockázatot.

Ha nincs más mód, bankot is lehet váltani!

Elképzelhető, hogy az egyetlen ésszerű megoldás a bankváltás. Ilyenkor a Bankmonitor bankszámla-kalkulátorát érdemes segítségül hívni: a saját szokásainak megadásával mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb ajánlatot. Kizárólag a Bankmonitoron keresztül elérhető egy teljesen ingyenes bankszámla is: a CIB ECO számlacsomag az első 2 évben semmilyen díjat nem számít fel! (Feltétel ugyanakkor, hogy az ügyfél push-értesítést válasszon SMS helyett.)