Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak a Nemzeti Örökség Intézeténél

POLITIKA
2021 április 21., 14:11

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy ügyben, ami érinti a Nemzeti Örökség Intézetet is - árulta el Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos országgyűlési képviselő kérdésére. Az ügyben 9 embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük négyen már személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt állnak.

Hadházy Ákos azért fordult Polthoz, mert úgy értesült, a Nemzeti Örökség Intézete Fiumei úti székhelyén március végén, bűnügyi és NAV-os akció keretében számítógépeket foglaltak le, és állítólag az Intézet vezetői beosztású munkatársai közül többeket el is vittek az eljáró személyek.

Polt lányegében megerősítette Hadházy értesüléseit, de a nyomozás érdekeire való tekintettel többet nem árult el.

A Nemzeti Örökség Intézete 2013-ban jött létre, honlapja szerint „azzal a céllal, hogy a nemzeti emlékezet és emlékezés számára intézményes kereteket biztosítson”. Az intézet nemzeti és történelmi emlékhelyekkel valamint a Nemzeti Sírkert gondozásával foglalkozik. Emellett segíti a jelenleg Harrach Péter elnöklete alatt álló Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság munkáját is.

link Forrás