Már 200 millió oltást adtak be az USA-ban

külföld
2021 április 21., 20:08

Január 20-i hivatalba lépése óta 200 millió, koronavírus elleni oltást adtak be az Egyesült Államokban - jelentette be szerdán a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnök.

Biden emlékeztetett rá: kormányzata eredeti célja az volt, hogy hivatalának első 100 napja alatt 100 millió oltást adjanak be. „Ha abban a tempóban haladtunk volna, mint amikor hivatalba léptem, akkor több mint 220 napra lett volna szükségünk ahhoz, hogy elérjük a 200 millió oltást” - mondta az elnök. Joe Biden 92 napja az Egyesült Államok elnöke.

Biden kiemelte, hogy az intézkedéseik életeket mentettek. „Büszke vagyok kormányzatomnak az amerikaiak beoltása érdekében elvégzett munkájára, de még büszkébb vagyok az amerikai emberekre.”

link Forrás

Az elnök felszólította az amerikai vállalkozásokat, hogy biztosítsanak fizetett szabadságot a munkavállalóknak ahhoz, hogy felvehessék az oltást. Cserében adójóváírást kínált a cégeknek, így próbálván mentesíteni őket a munkavállaló távolléte miatti esetleges bevételkiesés alól. Az elnök szerint sok amerikai azért nem oltatja be magát, mert nem akarja elveszíteni a munkáját. „Egyetlen dolgozó amerikai sem veszíthet el egy dollárt sem a fizetéséből azért, mert úgy dönt, hogy teljesíti hazafias kötelességét, azaz beoltatja magát.”

Beszédében az elnök arra buzdította az amerikaiakat, hogy vegyék fel az oltást, és ezzel is védjék magukat a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus fertőzésétől. „Ha eddig vártak a sorukra, akkor ne várjanak tovább. Most itt az ideje, hogy valamennyi, 16 éven felüli ember beoltassa magát” - mondta Biden. Az elnök két okot emelt ki, amiért minden amerikainak be kell oltania magát: az életmentést és a közösségek védelmét.

Joe Biden azt is bejelentette, hogy az oltások országszerte csaknem 40 000 gyógyszertárban lesznek elérhetőek és arról is beszélt, hogy ma az amerikaiak 90 százaléka 5 mérföldes körzetben talál legalább egy oltópontot.

Egy újságírói kérdésre válaszolva Biden azt mondta, reméli, hogy az Egyesült Államok hamarosan segíteni tud a szomszédos államoknak, valamint néhány közép-amerikai országnak vakcinához jutni, de Washington jelenleg ezt még nem tudja megtenni. „Nincs annyi, hogy most külföldre küldjünk. De arra számítok, hogy hamarosan meg tudjuk tenni” - fejtette ki az elnök.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint csaknem 216 millió adag koronavírus elleni vakcinát adtak be eddig az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy keddről szerdára virradóra körülbelül 2,6 millió embert oltottak be, így az elmúlt hét napi átlag meghaladja a 3 millió dózist. Összességében a lakosság mintegy 41 százaléka - azaz több mint 134 millió ember - kapott legalább egy adag vakcinát, és az amerikaiak 26 százaléka - csaknem 88 millió ember - az összes szükséges oltását megkapta. (MTI)