A járvány miatt írásban mérkőznek meg idén a brit városi kikiáltók

ÉLET
2021 április 22., 07:44

Rendhagyó módon zajlik majd idén a városi kikiáltók versenye Angliában. A kikiáltóknak régen fontos szerepük volt, a tömegmédia megjelenése előtt a brit városokban és falvakban ők jelentettek be minden fontos dolgot a helyiek számára. Nemcsak a brit királyi családdal kapcsolatos történéseket, de járványokat vagy akár háborúkat is.

photo_camera Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

A pozíció mára hagyományőrzéssé szelídült, bár egy-egy fontosabb, a királyi családot érintő eseményt még ugyanúgy bejelentenek a még mindig tevékenykedő kikiáltók.

De mint a New York Times írja, idén a szokásos éves bajnokságukat a történelem során először írásban rendezik meg. Azaz csak az üzenet megfogalmazásának stílusa és precizitása lesz a döntő, az előadói mód idén nem számít. A városi kikiáltók üzenete maximum 140 karakter lehet (pont mint egy Twitter-poszt), és minden esetben a God save the Queen! felkiáltással kell végződnie.

A legutóbbi bajnok, Paul Gough részt vesz az idei verseny szervezésében, és mint a lapnak elmondta, a járvány okozta lezárások miatt a versenyt nem rendezhetnék meg tömeg előtt. Ezért idén az üzenetírásra fognak koncentrálni, ami egyenlőbb versenyhelyzetet is teremthet, hiszen a nem annyira erős hangú, de jó tollú kikiáltók is nagyobb eséllyel indulhatnak.

A hónap során kell beadniuk a kikiáltóknak a pályaművüket, a győztest majd május közepén nevezik meg. Az idei téma a természet és a környezetvédelem. A verseny idén is egy jótékonysági akció is egyben, egy mentális betegséggel küzdő embereknek segítő alapítványnak gyűjtenek.

A brit kikiáltók történelme legalább 1066-ig nyúl vissza, a bayeux-i kárpiton bukkan fel két ember, akiknek ez lehetett a szerepe.

Nem ez az egyetlen kikiáltószervezet, melynek meg kellett küzdenie a járvánnyal: az Ancient and Honourable Guild of Town Criers tavaly Zoomon rendezett bajnokságot, a résztvevők a laptopjuk előtt kiabáltak. Az ausztrál induló az időeltolódás miatt éjszaka a kertjében üvöltözött, ugyanakkor a csengőjét nem akarta használni, az már túlzásnak tűnt volna.

Ilyen volt a verseny három évvel ezelőtt:

link Forrás