A járvány miatt írásban mérkőznek meg idén a brit városi kikiáltók

Rendhagyó módon zajlik majd idén a városi kikiáltók versenye Angliában. A kikiáltóknak régen fontos szerepük volt, a tömegmédia megjelenése előtt a brit városokban és falvakban ők jelentettek be minden fontos dolgot a helyiek számára. Nemcsak a brit királyi családdal kapcsolatos történéseket, de járványokat vagy akár háborúkat is.

Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

A pozíció mára hagyományőrzéssé szelídült, bár egy-egy fontosabb, a királyi családot érintő eseményt még ugyanúgy bejelentenek a még mindig tevékenykedő kikiáltók. 

De mint a New York Times írja, idén a szokásos éves bajnokságukat a történelem során először írásban rendezik meg. Azaz csak az üzenet megfogalmazásának stílusa és precizitása lesz a döntő, az előadói mód idén nem számít. A városi kikiáltók üzenete maximum 140 karakter lehet (pont mint egy Twitter-poszt), és minden esetben a God save the Queen! felkiáltással kell végződnie. 

A legutóbbi bajnok, Paul Gough részt vesz az idei verseny szervezésében, és mint a lapnak elmondta, a járvány okozta lezárások miatt a versenyt nem rendezhetnék meg tömeg előtt. Ezért idén az üzenetírásra fognak koncentrálni, ami egyenlőbb versenyhelyzetet is teremthet, hiszen a nem annyira erős hangú, de jó tollú kikiáltók is nagyobb eséllyel indulhatnak.

A hónap során kell beadniuk a kikiáltóknak a pályaművüket, a győztest majd május közepén nevezik meg. Az idei téma a természet és a környezetvédelem. A verseny idén is egy jótékonysági akció is egyben, egy mentális betegséggel küzdő embereknek segítő alapítványnak gyűjtenek. 

A brit kikiáltók történelme legalább 1066-ig nyúl vissza, a bayeux-i kárpiton bukkan fel két ember, akiknek ez lehetett a szerepe. 

Nem ez az egyetlen kikiáltószervezet, melynek meg kellett küzdenie a járvánnyal: az Ancient and Honourable Guild of Town Criers tavaly Zoomon rendezett bajnokságot, a résztvevők a laptopjuk előtt kiabáltak. Az ausztrál induló az időeltolódás miatt éjszaka a kertjében üvöltözött, ugyanakkor a csengőjét nem akarta használni, az már túlzásnak tűnt volna. 

Ilyen volt a verseny három évvel ezelőtt:

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.