Az évtized végéig a 2005-ös szint felére csökkentené kibocsátását az Egyesült Államok

Csütörtökön indult 40 ország vezetőjének részvételével az a klímacsúcs, amit Joe Biden hívott össze, és amin lehetett sejteni, hogy az Egyesült Államok jelentősebb vállalást fog tenni. Azóta kiderültek a konkrétumok is: mint a BBC írja, Biden azt fogja bejelenteni, hogy az Egyesült Államok az évtized végére a 2005-ös szinthez képest 50-52 százalékkal fogja csökkenteni a karbonkibocsátását. 

Ezzel az amerikaiak gyakorlatilag megkétszerezték az eddigi vállalásukat. A Biden-kormány abban is bízik, hogy ambiciózus vállalásuk hatására Kína, India és más országok is további vállalásokat jelentenek be a novemberi klímacsúcsig. 

A BBC ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy vannak, akik szkeptikusan tekintenek az amerikai vállalásokra, hiszen ehhez nagyon jelentős változásokra lesz szükség, melyekhez a szenátusnak is lehet egy-két szava. 

A jelek szerint a nagyobb amerikai vállalásnak máris lett hatása: a hírek szerint Japán is a korábbi vállalásának növeléséről döntött, és 2030-ig a 2013-as szinthez képest 46 százalékkal csökkentenék a kibocsátást. Az eddigi vállalás 26 százalék volt, amivel a környezetvédő szervezetek egyáltalán nem voltak elégedettek. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó