Egyetlen nap alatt 300 ezer új fertőzöttet találtak Indiában, soha nem volt még ilyen sehol a világon

Csütörtökön 314835 új fertőzöttet regisztráltak Indiában, ezzel ez lett a járvány kezdete óta az abszolút napi világcsúcs, írja a Reuters. Korábban az Egyesült Államoké volt a rekord, ahol januárban 297 ezer fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. 

Indiában már több mint 15,9 millió fertőzöttről tudni, és rettenetesen elszabadult a vírus az országban, erről szerdán hosszabban is írtunk

Közben a járvány következtében a politikai nyomás is nő a kormányon: a BBC beszámolója szerint szerdán Újdelhi legfőbb bírósága hevesen és a nyilvánosság előtt kritizálta Narendra Modi kormányát, azért, ahogy az oxigénhiányt kezelik az országban. 

OxigénpalackokFotó: SHAUKAT AHMED/AFP

India számos városában jelentős oxigénhiány lépett fel a kórházakban, a bírósághoz a fővárosban hat magánkórházat üzemeltető cég vezetője fordult. A bíróság a cégvezetőnek adott igazat, szerintük nevetséges, hogy a kormány nem tud semmit kezdeni az oxigénhiánnyal, és a kormány felelőssége, hogy ha kell, könyörögjön, kölcsönözzön vagy akár lopjon valahonnan oxigént a palackokba. 

A helyi beszámolók szerint a sok áldozat között bőven lehetnek olyanok, akik azért haltak meg, mert nem jutott nekik oxigén a kórházakban. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó