Egyetlen nap alatt 300 ezer új fertőzöttet találtak Indiában, soha nem volt még ilyen sehol a világon

külföld
2021 április 22., 04:45

Csütörtökön 314835 új fertőzöttet regisztráltak Indiában, ezzel ez lett a járvány kezdete óta az abszolút napi világcsúcs, írja a Reuters. Korábban az Egyesült Államoké volt a rekord, ahol januárban 297 ezer fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt.

Indiában már több mint 15,9 millió fertőzöttről tudni, és rettenetesen elszabadult a vírus az országban, erről szerdán hosszabban is írtunk.

Közben a járvány következtében a politikai nyomás is nő a kormányon: a BBC beszámolója szerint szerdán Újdelhi legfőbb bírósága hevesen és a nyilvánosság előtt kritizálta Narendra Modi kormányát, azért, ahogy az oxigénhiányt kezelik az országban.

Oxigénpalackok
photo_camera Oxigénpalackok Fotó: SHAUKAT AHMED/AFP

India számos városában jelentős oxigénhiány lépett fel a kórházakban, a bírósághoz a fővárosban hat magánkórházat üzemeltető cég vezetője fordult. A bíróság a cégvezetőnek adott igazat, szerintük nevetséges, hogy a kormány nem tud semmit kezdeni az oxigénhiánnyal, és a kormány felelőssége, hogy ha kell, könyörögjön, kölcsönözzön vagy akár lopjon valahonnan oxigént a palackokba.

A helyi beszámolók szerint a sok áldozat között bőven lehetnek olyanok, akik azért haltak meg, mert nem jutott nekik oxigén a kórházakban.