Érinthetetlenné vált egy erdő a Föld Napja alkalmából

természet
2021 április 22., 13:48

A Föld Napja alkalmából a Pilisi Parkerdőben, Galgamácsa mellett újabb erdőrezervátumot jelöltek ki. A neve Rózsakúti Üzemi Erdőrezervátum lett.

Az erdőrezervátumok olyan fokozottan védett erdőterületek, ahol

minden emberi tevékenységet beszüntetnek az erdei ökoszisztéma zavartalan működése és annak megfigyelése érdekében.

photo_camera Fotó: Pilisi Parkerdő

Az erdőrezervátumok úgynevezett magterületből és az azt övező védőzónából állnak, a magterület a gyakorlatilag is érintetlen, az erdődinamikai-folyamatok vizsgálatára alkalmas erdő. Magyarországon jelenleg 63 erdőrezervátumot tartanak nyilván.

photo_camera Fotó: Pilisi Parkerdő

A nagyjából 20 hektáros magterület erdőrészleteinek faállománya több mint 140 éves. Különböző, főleg sarjeredetű cser, kocsánytalan tölgy, molyhos tölgy fafajok alkotják az erdőállomány gerincét. Változatos szerkezetű, a vegyes korúvá válás útján már elindult erdőről van itt szó, ami bővelkedik holtfában és a biodiverzitás magas fokát elősegítő mikroélőhelyekben.

photo_camera Fotó: Pilisi Parkerdő

Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese a rezervátumról szóló közleményben azt mondta, szervesen kapcsolódik a területhez a Rózsakút nevű tisztás szép nagy fáival, illetve a közeli forrásból eredő kis ér, melynek vize egy kis tóban is tározódik, valamint a tisztás és az idős erdőállomány közötti fiatalabb faállományú erdőrészletek, amelyek pufferterületként övezik az idősebb fákkal borított magterületet. Az üzemi erdőrezervátum hálózat célja a kutatás, a természetes erdődinamikai folyamatok vizsgálata, a biodiverzitás táji léptékű fejlesztése.