Érinthetetlenné vált egy erdő a Föld Napja alkalmából

A Föld Napja alkalmából a Pilisi Parkerdőben, Galgamácsa mellett újabb erdőrezervátumot jelöltek ki. A neve Rózsakúti Üzemi Erdőrezervátum lett. 

Az erdőrezervátumok olyan fokozottan védett erdőterületek, ahol 

minden emberi tevékenységet beszüntetnek az erdei ökoszisztéma zavartalan működése és annak megfigyelése érdekében. 

Fotó: Pilisi Parkerdő

Az erdőrezervátumok úgynevezett magterületből és az azt övező védőzónából állnak, a magterület a gyakorlatilag is érintetlen, az erdődinamikai-folyamatok vizsgálatára alkalmas erdő. Magyarországon jelenleg 63 erdőrezervátumot tartanak nyilván.

Fotó: Pilisi Parkerdő

A nagyjából 20 hektáros magterület erdőrészleteinek faállománya több mint 140 éves. Különböző, főleg sarjeredetű cser, kocsánytalan tölgy, molyhos tölgy fafajok alkotják az erdőállomány gerincét. Változatos szerkezetű, a vegyes korúvá válás útján már elindult erdőről van itt szó, ami bővelkedik holtfában és a biodiverzitás magas fokát elősegítő mikroélőhelyekben.

Fotó: Pilisi Parkerdő

Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese a rezervátumról szóló közleményben azt mondta, szervesen kapcsolódik a területhez a Rózsakút nevű tisztás szép nagy fáival, illetve a közeli forrásból eredő kis ér, melynek vize egy kis tóban is tározódik, valamint a tisztás és az idős erdőállomány közötti fiatalabb faállományú erdőrészletek, amelyek pufferterületként övezik az idősebb fákkal borított magterületet. Az üzemi erdőrezervátum hálózat célja a kutatás, a természetes erdődinamikai folyamatok vizsgálata, a biodiverzitás táji léptékű fejlesztése.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.