„Adminisztrációs tévedés” miatt küldtek a kórházi dolgozóknak a papírt, hogy lehallgathatják őket

„A rendőrség „megbízhatósági vizsgálat” alá akarja vonni a kórházi dolgozókat! Ha ezt valaki megtagadja, azonnal kirúgják!”

- írta tegnapi Facebook-posztjában Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. A bejegyzés mellé egy fotót is csatolt, amin egy egészségügyi dolgozóknak szánt nyilatkozat látható. Az van benne, hogy az aláíró tudomásul veszi, hogy a rendőrségről szóló törvény alapján „védett állomány tagjának” minősül, és ezért munkavégzése „megbízhatósági vizsgálat” alá vonható, aminek „célja annak megállapítása, hogy eleget tesz-e a jogszabályban előírt hivatali kötelezettségeinek”.

A nyilatkozatban azt is tudomásul kell venni, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyuk fenntartásának feltétele a vizsgálathoz való hozzájárulásuk, és ha megtagadják, a jogviszonyuk azonnali hatályú felmondással megszüntethető.

Szabó Tímea posztja szerint a „megbízhatósági vizsgálat” azt jelenti, hogy „az orvos/kórházi dolgozó hozzájárul ahhoz, hogy lehallgassák a telefonját, és adatokat/információkat gyűjtsenek róla”.

A Magyar Orvosi Kamara a Nemzeti Védelmi Szolgálatot kereste meg a szerintük  „komoly és érhető felháborodást” kiváltó, „komoly jogi aggályokat felvető” nyilatkozat miatt.

Farkas László dandártábornok tájékoztatásából az derült ki, hogy „nincs ilyen előírás és nem is lesz,

az Országos Kórház Főigazgatóság adminisztrációs tévedéséből ment ki a levél.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.