Ásványvizes és üdítős palackok miatt úszik műanyagban a Duna

környezetvédelem
2021 április 23., 07:28
Műanyagszemétgyűjtés a Szentendrei-szigeten.
photo_camera Műanyagszemétgyűjtés a Szentendrei-szigeten. Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Nyolcvan zsáknyi műanyaghulladékot gyűjtöttek össze egy mindössze ötszáz méteres partszakaszon a Duna szentendrei ágában, a Szentendrei-szigeten a Greenpeace és a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport aktivistái. A Greenpeace közleménye szerint a szennyezésért javarészt a palackozott italokat gyártó nagyvállalatok, vagyis a Coca-Cola, a PepsiCo és a Szentkirályi Magyarország Kft. felelnek.

A környezetvédők azt javasolják, hogy ezek a cégek szakítsanak végre az egy használat után szemétté váló PET-palackokkal, és vezessék be Magyarországon is az újratölthető italcsomagolásokat.

A megtisztított partszakaszról begyűjtött szemeten márkavizsgálatot végeztek, a beazonosított hulladék több mint fele, 325 PET-palack a Coca-Colától származott. Ez a Greenpeace szerint egyáltalán nem meglepő, a nemzetközi márkavizsgálatok szerint "a Coca-Colától származik a világon a legtöbb környezetbe kijutó műanyaghulladék". A márkavizsgálat alapján a második legtöbb hulladék, 101 PET-palack a PepsiCo terméke volt, a Szentkirályi Magyarország Kft-től 56 palackot találtak.

A legmegdöbbentőbb lelet 25 darab, "szinte egy az egyben megmaradt" Margitszigeti Kristályvizes palack volt. Ez azért meglepő, mert ezt a terméket úgy egy évtizede vonták ki a forgalomból. (Via Greenpeace)