Ásványvizes és üdítős palackok miatt úszik műanyagban a Duna

Műanyagszemétgyűjtés a Szentendrei-szigeten.Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Nyolcvan zsáknyi műanyaghulladékot gyűjtöttek össze egy mindössze ötszáz méteres partszakaszon a Duna szentendrei ágában, a Szentendrei-szigeten a Greenpeace és a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport aktivistái. A Greenpeace közleménye szerint a szennyezésért javarészt a palackozott italokat gyártó nagyvállalatok, vagyis a Coca-Cola, a PepsiCo és a Szentkirályi Magyarország Kft. felelnek.

A környezetvédők azt javasolják, hogy ezek a cégek szakítsanak végre az egy használat után szemétté váló PET-palackokkal, és vezessék be Magyarországon is az újratölthető italcsomagolásokat.

A megtisztított partszakaszról begyűjtött szemeten márkavizsgálatot végeztek, a beazonosított hulladék több mint fele, 325 PET-palack a Coca-Colától származott. Ez a Greenpeace szerint egyáltalán nem meglepő, a nemzetközi márkavizsgálatok szerint "a Coca-Colától származik a világon a legtöbb környezetbe kijutó műanyaghulladék". A márkavizsgálat alapján a második legtöbb hulladék, 101 PET-palack a PepsiCo terméke volt, a Szentkirályi Magyarország Kft-től 56 palackot találtak.

A legmegdöbbentőbb lelet 25 darab, "szinte egy az egyben megmaradt" Margitszigeti Kristályvizes palack volt. Ez azért meglepő, mert ezt a terméket úgy egy évtizede vonták ki a forgalomból. (Via Greenpeace)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.