Az SZFE-maszkos nő támadója elkötelezett kormánypárti, aki azt akarta elérni a késeléssel, hogy áldozata magába szálljon

bűnügy
2021 április 23., 19:30

Elkötelezett kormánypárti az SZFE-maszkos nő támadója, Ó. Bence, akinek rosszul esett, hogy az SZFE-üggyel telekürtölték a nemzetközi sajtót és lejáratták vele a hazáját - ilyen és ehhez hasonló részletek derültek ki a férfi pénteki tárgyalásán, amiről a Telex tudósított.

A lap szerint Ó. Bence a folyosón még bemutatott az újságíróknak, a tárgyalóteremben ennél már sokkal szerényebben viselkedett, szinte az összes kérdésre válaszolt és vallomást is tett. Azért kellett bíróság elé állnia, mert február végén késsel sebesített meg egy másik utast a 151-es buszon, amiért az SZFE-s maszkot viselt. Hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, és hét évre eltiltották a közügyektől. Az ítélet nem jogerős.

A 37 éves férfi főiskolát végzett, de saját szavai szerint korábban „mindenféle hülyeséggel elcseszte az erkölcsi bizonyítványát”, ezért az utóbbi időben építkezéseken dolgozott kisegítő munkásként. Az SZFE-ügy nagyon bántotta, szerinte megalázó volt és rossz fényt vetett az országra, hogy nemzetközi ügy lett a dologból és hollywoodi színészek is Free SZFE feliratokkal szelfiztek.

Áldozatával rendszeresen utazott ugyanazon a járaton, egy helyen is szálltak fel a buszra reggelente. Annyira irritálta a nő maszkja, hogy emiatt későbbi járattal járt munkába, az incidens reggelén viszont épp összetalálkoztak.

Ó. Bence vallomása szerint rosszkedvű, robbanékony volt aznap egy szomszédjának a halálhíre miatt. Először azt tervezte, hogy felajánl egy sebészi maszkot a nőnek, de ahogy a táskájában kutakodott, a kezébe akadt a combozó kése, amit önvédelemből tartott magánál mert „amióta Pikó András polgármester áldásos tevékenységét folytatja a kerületben, nagyon leromlott a közbiztonság”, és állítása szerint őt is többször megtámadták.

A férfi szerint a nő „visszaélt a véleménynyilvánítás szabadságával”, amiért felvette a maszkot. Egy „diszkrét kitűzőt” még el tudott volna viselni, de felháborította az, hogy a nő szó szerint az arcán viselte a véleményét.

„Hogy teheti meg azt, hogy ennyire nyíltan provokál? Fel lehetne venni egy diszkrét maszkot. Nem muszáj valaki véleményét beerőszakolni mások aurájába. Nem kellene mások érzékenységét megsértenie ezzel.”

A támadó azzal fordult oda a nőhöz, hogy „nem fél-e, hogy valaki előbb-utóbb szájba fogja baszni ebben a maszkban”, amire a nő csak annyit válaszolt, hogy „nem”. A kést végül fenyegető szándékkal vette elő,

„azt szerettem volna, hogy magába szálljon, egy ilyen ótvar közösséggel ne vállaljon közösséget”.

A vita alatt szidalmazta, hazaárulózta a sértettet, végül közelről, határozott mozdulattal a késsel megvágta a nő arcát. Vallomása szerint nem akarta megsebesíteni áldozatát, csak a maszk pántját szerette volna elvágni egy olyan késsel, ami szerinte is nagyon hegyes és éles volt.

A férfi a tárgyaláson bocsánatot kért a nőtől, aki azt mondta, elfogadja a bocsánatkérést és „sokat jelent neki ez a lépés”. Az ülés szünetében a megtámadott nő a Telex munkatársának arról beszélt, hogy az SZFE maszkot a rendőrség lefoglalta, azóta pedig nem is szerzett másikat, és mivel látja, hogy ez mekkora feszültséget generál, valószínűleg nem is hordana már ilyet. „Inkább szeretnék ezen az egészen túllenni” - mondta.