Csalást gyanít a tavalyi lélegeztetőgépbeszerzés egyik nagy nyertesének könyvvizsgálója

bűnügy
2021 április 23., 06:39

A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben felfüggesztette egy, a tavalyi gigantikus lélegeztetőgép-bizniszben erősen érintett cég, az OTT-One Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését, írja a 24. Ennek elég különös oka volt: a cég könyvvizsgálója felmondott, ezzel az MNB szerint veszélybe került az, hogy a cégnek az április 30-i határidőre elfogadott mérlege legyen. A 24 értesülései szerint a helyzet még ennél is izgalmasabb: a lap úgy tudja, hogy a cég könyvvizsgálója, Gyapjas István azért mondott fel, mert súlyos szabálytalanságokat talált.

Orbán Viktor és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Suparna Airlines Kínából érkezett repülõgépének fedélzetén a Liszt Ferenc-repülõtéren 2020. március 24-én. A gép több mint 3 millió maszkot, 100 ezer koronavírus-tesztet és 86 lélegeztetõgépet hozott.
photo_camera Orbán Viktor és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Suparna Airlines Kínából érkezett repülõgépének fedélzetén a Liszt Ferenc-repülõtéren 2020. március 24-én. A gép több mint 3 millió maszkot, 100 ezer koronavírus-tesztet és 86 lélegeztetõgépet hozott. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A lap kereste Gyapjast, aki a titoktartási nyilatkozatára hivatkozva megtagadta a válaszadást. A 24 szerint az is különös, hogy* a cég tőzsdei kereskedését felfüggesztő határozatában at MNB arra hivatkozott, hogy a cég nem közölte azt a lényeges információt, hogy pontosan miért lépett vissza a könyvvizsgálója. A 24 szerint ez azért furcsa, mert* az MNB-nek pontosan tudnia kell az eset hátterét, mert a szabálytalanságok észlelésekor a könyvvizsgálónak tájékoztatnia kellett a felügyelő szervezetet.

Azt, hogy Gyapjas szabálytalanságokat észlelt, maga az OTT-One tette közzé. Tájékoztatásuk szerint könyvvizsgálójuk csalás gyanúját észlelte, ellentmondó bizonylatokra bukkant, ezért nem vállalta a felelősséget a mérleg hitelességéért. A közleményben idézik a könyvvizsgálót is, aki szerint "valószínűsíthető, hogy a csalás esete nem elszigetelt jelenség". Jelezték, hogy a cég amúgy nem ért egyet a könyvvizsgálóval, és szerintük Gyapjas jogellenesen lépett vissza.

Az OTT-One Nyrt. a tavalyi nagy védőeszköz-beszerzés egyik nyertese volt, a Külügyminisztériummal 4,7, az Állami Egészségügyi Ellátóközponttal 7,7 milliárd forint értékben szerződött összesen nyolcszáz lélegeztetőgép és hárommillió védőmaszk beszerzésére. Ez jelentős forgalomnövekedés a cégnek, amelynek 2019-ben összesen volt 2,8 milliárd forint árbevétele.

*PONTOSÍTÁS: Cikkünk megjelenése után az MNB arról tájékoztatott, hogy eljárásukban semmi furcsa vagy különös nincs, mivel a könyvvizsgáló visszalépésének okát nem nekik, hanem a tőzsdei kibocsátónak, jelen esetben az OTT-One Nyrt.-nek kell nyilvánosságra hoznia. Erre az MNB kötelezte is a kibocsátót, amely ezt meg is tette. A hibáért minden érintettől és olvasóinktól is elnézést kérek.