Kilőttek az űrbe négy asztronautát a SpaceX űrhajójával

TUDOMÁNY
2021 április 23., 10:33
A Spacex úrhajójának kilövése 2021. április 23-án, helyi idő szerint hajnali 5:49-kor a floridai Cape Canaveralban.
photo_camera A Spacex úrhajójának kilövése 2021. április 23-án, helyi idő szerint hajnali 5:49-kor a floridai Cape Canaveralban. Fotó: AUBREY GEMIGNANI/AFP

Sikeresen startolt pénteken Elon Musk űrvállalkozása, a SpaceX személyszállító űrhajója, fedélzetén négy asztronautával, akiket a Nemzetközi Űrállomásra szállít. A Dragon típusú űrhajó fedélzetén az amerikai Shane Kimbrough és Megan McArthur mellett a francia Thomas Pesquet és a japán Hoside Akihiko utazik az űrállomásra.

Az űrhajó a tervek szerint szombaton csatlakozhat az űrállomáshoz, a négy asztronauta pedig fél évig tartózkodik majd az űrben.

A négy űrhajóst újrahasznosított hordozórakétával és kabinnal küldték fel, az Endeavour névre keresztelt kapszulát tavaly májusban használták először. A Demo-2 nevű tavalyi küldetés kilenc év után az első olyan, amerikai földről indított űrmisszió volt, amiben embert juttattak a világűrbe. A mostani kilövésnél használt rakétát legutóbb tavaly novemberben használták, amikor a most leváltandó, Mike Hopkins vezette űrhajós csapatot küldték fel a Nemzetközi Űrállomásra. (Via BBC)