Kilőttek az űrbe négy asztronautát a SpaceX űrhajójával

A Spacex úrhajójának kilövése 2021. április 23-án, helyi idő szerint hajnali 5:49-kor a floridai Cape Canaveralban.Fotó: AUBREY GEMIGNANI/AFP

Sikeresen startolt pénteken Elon Musk űrvállalkozása, a SpaceX személyszállító űrhajója, fedélzetén négy asztronautával, akiket a Nemzetközi Űrállomásra szállít. A Dragon típusú űrhajó fedélzetén az amerikai Shane Kimbrough és Megan McArthur mellett a francia Thomas Pesquet és a japán Hoside Akihiko utazik az űrállomásra.

Az űrhajó a tervek szerint szombaton csatlakozhat az űrállomáshoz, a négy asztronauta pedig fél évig tartózkodik majd az űrben.

A négy űrhajóst újrahasznosított hordozórakétával és kabinnal küldték fel, az Endeavour névre keresztelt kapszulát tavaly májusban használták először. A Demo-2 nevű tavalyi küldetés kilenc év után az első olyan, amerikai földről indított űrmisszió volt, amiben embert juttattak a világűrbe. A mostani kilövésnél használt rakétát legutóbb tavaly novemberben használták, amikor a most leváltandó, Mike Hopkins vezette űrhajós csapatot küldték fel a Nemzetközi Űrállomásra. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.