Folytatják a Janssen oltások beadását az Egyesült Államokban

járvány
2021 április 24., 05:33

Tíz napos szünet után folytatják az oltásokat a Johnson&Johnson Janssen nevű oltóanyagával az Egyesült Államokban. A kényszerszünetre a vérrögképződéses esetek miatt volt szükség, amelyek az AstraZeneca után ennél a vakcinánál is előfordultak.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC), valamint az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatala (FDA) kiterjedt vizsgálatot végzett a Janssen esetében is, és arra jutottak, hogy a kockázat rendkívül alacsony.

Mindössze tizenöt esetet azonosítottak a nyolcmillió ember között, akik ezt az oltóanyagot kapták.

Spanyolországban is része az oltási tervnek a Janssen. Ronda városában épp tegnap kaptak ezek az emberek az egydózisú vakcinából a tömeges oltás során.
photo_camera Spanyolországban is része az oltási tervnek a Janssen. Ronda városában épp tegnap kaptak ezek az emberek az egydózisú vakcinából a tömeges oltás során. Fotó: JORGE GUERRERO/AFP

Az amerikai CDC részletesebb adatokat is közölt az analízisről. Eszerint hét az egymillióhoz a vérrögök kialakulásának esélye az 50 alatti nőknél, ebből is a 30-39 éves nők között a legnagyobb. Az 50 fölötti nőknél és a férfiaknál mindössze egy az egymillióhoz az arány.

Az FDA korábbi vezető tudosa, a Georgetown Egyetem fertőző betegségek szakértője a vizsgálatok után azt mondta,

„érdemes lenne a megfelelő nézőpontból tekinteni erre. Annak az esélye, hogy egy autóbalesetben meghal valaki, egy a százhoz. Hogy valakibe belecsap a villám, nagyjából egy a tizenötezerhez.”

A Janssen vakcinából Magyarország 4,3 millió adagot vár, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez a vakcina egydózisú. Eddig egy 28 ezres szállítmány érkezett meg, de hogy annak és az áprilisra várt további adagoknak mi a sorsa, egyelőre rejtély. Orbán Viktor szerint ezek „kiestek a magyar oltási tervből”, ezért Kínából pótoljuk a mennyiséget.