Idén már 4-500 ember halt meg a Földközi-tengeren

külföld
2021 április 25., 05:54

Feltehetően mind a 130-an meghaltak egy Líbiából Európába tartó gumicsónak utasai közül. Az SOS Méditerranée mentőhajója legalább tíz holttestet azonosított a felborult csónak környékén. „Az elveszett életekre és azokra a családokra gondolunk, akik talán sosem tudhatják meg biztosan, mi történt a szeretteikkel” - áll a civil szervezet közleményében.

Velük együtt már 4-500 Afrikából és a Közel-Keletről érkező ember halhatott meg idén a Földközi-tengeren. Az SOS Méditerranée korábban 350, az ENSZ társult szervezete, a Nemzetközi Migrációs Szervezet pedig 300 áldozatról számolt be.

photo_camera Felborult gumicsónak a Földközi-tengeren Illusztráció: SOS Mediterranee/Anadolu Agency via AFP

A menedékkeresőket segítő Alarm Phone krízisvonala tíz órával a csónak felborulása előtt még kapcsolatban volt az utasokkal. A szervezet továbbította a GPS-lokációt az európai és líbiai hatóságoknak, de állítása szerint csak civilek és más, nem kormányzati szervek próbáltak valódi segítséget nyújtani.

A líbiai partiőrség egyik tisztviselője az AP-nek azt mondta, ők is keresték a csónakot, de limitált erőforrásaik miatt képtelenek voltak megtalálni. A szóvivő pedig azt nyilatkozta, 24 óráig kutattak a tengeren, de túlságosan erősek voltak a hullámok. Szerdán, ezzel egy időben egy másik csónak felborulásáról is értesültek, abban az esetben 106 embert sikerült megmenteni.