Kétségbeestek a nagy amerikai gyógyszergyártók, hogy ha kiadják a vakcináik titkát, az oroszok és a kínaiak akár hatékony rákgyógyszert is fejleszthetnek

gazdaság
2021 április 26., 09:45

A Financial Times úgy tudja, hogy olyan nagy gyógyszergyártók, mint a J&J, a Pfizer, a Moderna és a Novavax kezdtek lobbizni Washingtonban, mert attól tartanak, hogy a Biden-adminisztráció másképp áll a covid-vakcinák szabadalmaihoz, mint az elődje.

India és Dél-Afrika még tavaly októberben javasolta a WTO világkereskedelmi szervezetnek, hogy a járvány elleni védekezést segítendő tegyék “szabad forráskódúvá” a koronavírus elleni készítményeket. A kezdeményezést azóta 60 ország írta alá.

A tervet nemcsak a Trump-adminisztráció, de az EU, Nagy-Britannia és Svájc is ellenezte, ám Joe Biden kereskedelmi minisztere, Katherine Tai olyan beszédet mondott egy WTO-ülésen, amit a gyártók úgy értelmeztek, hogy változás lehet az amerikai hozzáállásban.

Tai ugyanis olyanokat mondott, hogy “a piac megint nem tudta kielégíteni a fejlődő országok egészségügyi igényeit. Ezért végig kell gondolnunk, hogy a kereskedelmi szabályaink milyen módosításával és megreformálásával tudunk tanulni a történtekből.”

A Financial Times szerint a gyógyszergyárak lobbistái azt magyarázták a velük találkozó kormányzati és fehér házi tisztviselőknek, hogy ha lemondanak a szabadalmaikról, Kína és Oroszország akkorát léphet előre az újító mRNS-technológiában, hogy később másféle vakcinákat, illetve eredményes rák- és szívgyógyszereket is tudnának gyártani.

A nagy gyártók egyébként azt mondják, hogy az oltóanyagok gyártási tempója nem a szabadalmak, hanem a gyártástechnológiai problémák és egyes összetevők szűkössége miatt ilyen lassú. Ez mondjuk nem ad választ arra a különbségre, ami a tehetősebb és szegényebb országok beoltottsága között fennáll.

Joe Bident a demokrata törvényhozók egy csoportján kívül 175 egykori politikai vezető és Nobel-díjas is a szabadalmak átadására kérte.