Megosztja a világgal az AstraZeneca-készleteit az Egyesült Államok

külföld
2021 április 26., 19:37

Megosztja a világgal az AstraZeneca-készleteit az Egyesült Államok, jelentette be a Fehér Ház hétfőn. A következő hónapokban akár 60 millió dózist is szétoszthatnak.

A döntésnek két oka van: az USA úgy érzi, hogy az ország vakcinaigényeit le tudják fedni a három, eddig engedélyezett oltással (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson), közben pedig egyre erősödik rajtuk a külpolitikai nyomás, hogy a vakcinakészleteiket megosszák azokkal az országokkal, ahol az elérhető oltások hiánya katasztrofális következményekkel jár.

„Mivel az USA-ban egy erős vakcinaportfólió van, amit már engedélyezett az FDA (az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala), az AstraZenecát pedig még nem engedélyezték, nincs szükség arra, hogy ezt az oltást használjuk a következő hónapokban” - nyilatkozta a Fehér Ház koronavírus-ügyekkel foglalkozó koordinátora, Jeff Zients. „Ezért az USA felméri a lehetőségeket, hogy hogyan oszthatná meg az AstraZeneca-készleteit más országokkal, amint azok elérhetővé válnak.”

Az Egyesült Államok a lakosságának 53 százalékát oltotta be mostanáig a három engedélyezett vakcina egyikével, és úgy számolnak, hogy nyár elejére az egész lakosság számára elegendő készleteik lesznek.

10 millió dózis AstraZeneca vár az FDA minőségellenőrzésére Zients szerint. Ez a folyamat a következő néhány hétben lezajlik majd. Ezen kívül nagyjából 50 millió dózis van gyártásban, amelyek május és június között lehetnek szállításra alkalmasak.

Zients szerint még nincsen végleges döntés arról, hogy hova és mennyi oltóanyagot szállítanak. Mexikó és Kanada is kérte már a Biden-kormányt, hogy osszanak meg velük több vakcinát, de rajtuk kívül több tucat másik ország küzd oltóanyaghiánnyal.

Az Egyesült Államok kormánya 300 millió dózisról szóló szerződést kötött az AstraZenecával, bár a cégnél akadoznak a teljesítések, ami miatt az Európai Unió pert is indított. (AP News)