Bepereli az AstraZenecát az EU, mert késnek a szállítmányok

koronavírus
2021 április 26., 13:41

Az Európai Unió jogi eljárást indított az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalattal szemben a koronavírus elleni oltóanyagának szállításával kapcsolatos késedelmek miatt - közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn, a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján.

A bizottság azért szánta rá magát a jogi lépés megtételére a tagállamok nevében, mert a brit-svéd vállalat nem adott időben felvilágosítást arról, miért nem tartja magát a vakcinájának beszerzéséről kötött szerződésekhez.

Az Európai Bizottság már korábban közölte a sajtóval, hogy jogi eljárást fog indítani az AstraZeneca ellen. A cég és az EU között január óta feszült a viszony: a brit központú gyógyszeripari vállalat ekkor közölte, hogy nem fognak tudni annyi vakcinát szállítani, mint amennyit a szerződésben vállaltak. A szerződés szerint az első negyedévben 100 millió dózist kellett volna leszállítaniuk, ám ebből végül csak 30 millió érkezett meg. A hiány jelentősen befolyásolta több ország oltási programját is.

Az AstraZeneca azt is közölte, hogy az év közepéig mintegy 70 millió dózist fognak még leszállítani, holott a szerződés szerint addigra a teljes, 300 milliós adagot kellett volna átadniuk az EU-nak. (MTI)