Románia is kiutasított egy orosz diplomatát

Románia kiutasította az országból Alekszej Grisajevet, a bukaresti orosz nagykövetség helyettes katonai attaséját. Ez a román külügy weboldalán nemrég megjelent közleményből derül ki.

A szűkszavú szöveg az okokról csak annyit mond, hogy a diplomata tetteivel megsértette a diplomáciai életet 1961 óta szabályozó bécsi szerződést. Arra nincs semmiféle utalás, hogy Grisajev esete összefügg-e a most zajló cseh-orosz diplomáciai csatározással

A csehek pár napja 18 orosz diplomatát utasítottak ki, miután arra jutottak, hogy a dél-morvaországi Vrbeticében 2014-ben azok az orosz ügynökök robbantottak fel egy lőszerraktárat, akik négy évvel később Nagy-Britanniában, Salisburyben a novicsok nevű idegméreggel követtek el merényletet Szergej Szkripal volt orosz titkos ügynök és a lánya, Julija ellen.

Oroszország 20 cseh diplomata kiutasításával válaszolt. A visegrádi csoport országai múlt hétfőn a lengyel soros elnökség által ismertetett közös külügyminiszteri nyilatkozatban szolidaritásukat fejezték ki Csehországgal. Korábban a lengyelek már kiutasítottak 5 orosz diplomatát. A dokumentumot múlt szerdán az országcsoport házelnökei is támogatták.

Múlt csütörtökön Szlovákia bejelentette, hogy Csehországgal való szolidaritása jeléül szintén kiutasít három orosz diplomatát, amire az orosz külügyminisztérium válaszlépéseket helyezett kilátásba. Pénteken a három balti ország is bejelentette orosz diplomaták kiutasítását.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó