Türkmenisztánban nemzeti ünnepnapot kapott az elnök kedvenc kutyafajtája

április 26., hétfő 4:49

A közép-ázsiai diktatúrában vasárnap külön nemzeti ünnepnapot kapott az ország egyik büszkesége: a közép-ázsiai juhászkutya. Az ünnepnap bevezetését Gurbanguly Berdimuhamedow elnök javasolta, aki a sajátja mellett szívesen építi az akhal teke lovak vagy a juhászkutyák kultuszát is. Szerinte mostantól a közép-ázsiai juhászkutyákat a nemzeti örökség részeként kell tisztelni, nem véletlen, hogy már egy digitális kijelzővel feltuningolt aranyszobrot is állíttatott az állatnak.

Az új nemzeti ünnepen egy nagyszabású kutyabemutatót is tartottak, ahol a kutyák megjelenését és képességeit díjazták. A legnagyobb elismerést maga Berdimuhamedow elnök fia, Serdar miniszterelnök-helyettes nyújtotta át egy határőrkutyának. Az elnök 2017-ben Vlagyimir Putyint is megajándékozta egy kiskutyával:

Berdimuhamedow és Putyin Fotó: MAXIM SHEMETOV/AFP

Türkmenisztán a Freedom House listája szerint a legkevésbé szabad országok közé tartozik. A járványkezelésnek is egy sajátos módját választották: márciusban a kormány egyszerűen betiltotta a koronavírus kifejezést. (BBC)