A kormány egyelőre nem tervezi, hogy feloldja a határzárat

járvány
2021 április 27., 17:48

A kormány még nem gondolkodik a határzár feloldásán, az utazásokra vonatkozó szabályok módosítását sem tervezik - mondta ma Szijjártó Péter az ATV-nek. A csatorna arról érdeklődött Szijjártó Péternél, hogy mikor kerülhet sor a határzár enyhítésére, illetve feloldására, valamint, hogy azt a kormány egy bizonyos beoltottsági határhoz, vagy esetleg az uniós zöld vakcinaútlevél juniusra tervezett bevezetéséhez köti-e.

Osztrák-magyar határátkelő.
photo_camera Osztrák-magyar határátkelő. Fotó: ROBERT JAEGER/AFP

A külügyminiszter azt mondta, hogy a 4 milliós átoltottság elérése után újabb enyhítéseket terveznek, ugyanakkor hozzátette:

„Ennél tovább egyelőre nem mentünk, még csak megfontolás szintjén sem. Tehát a határátlépés, az utazásokra vonatkozó szabályok módosításán egyelőre nem gondolkodtunk. Ez azt hiszem, hogy még egy kicsit odébb van, de reméljük, elérjük azt is.”

A határzár feloldása Szijjártó szerint a környező országok oltási kampányaitól is függ. A védettség, vagy az, hogy valaki már megkapta a védettségi igazolást, egyelőre senkit sem mentesít határátlépésnél a karanténszabályok alól.