Koronavírus-számok Magyarországon 05.12.
Elhunytak + 96 Σ 28 888
Kórházban - 308 Σ 2 974
Fertőzöttek + 905 Σ 793 784
Tesztek + 15 312 Σ 5 560 617
Egyszer oltottak + 45 705 Σ 4 391 794

A kormány egyelőre nem tervezi, hogy feloldja a határzárat

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A kormány még nem gondolkodik a határzár feloldásán, az utazásokra vonatkozó szabályok módosítását sem tervezik - mondta ma Szijjártó Péter az ATV-nek. A csatorna arról érdeklődött Szijjártó Péternél, hogy mikor kerülhet sor a határzár enyhítésére, illetve feloldására, valamint, hogy azt a kormány egy bizonyos beoltottsági határhoz, vagy esetleg az uniós zöld vakcinaútlevél juniusra tervezett bevezetéséhez köti-e.

Osztrák-magyar határátkelő.Fotó: ROBERT JAEGER/AFP

A külügyminiszter azt mondta, hogy a 4 milliós átoltottság elérése után újabb enyhítéseket terveznek, ugyanakkor hozzátette: 

„Ennél tovább egyelőre nem mentünk, még csak megfontolás szintjén sem. Tehát a határátlépés, az utazásokra vonatkozó szabályok módosításán egyelőre nem gondolkodtunk. Ez azt hiszem, hogy még egy kicsit odébb van, de reméljük, elérjük azt is.” 

A határzár feloldása Szijjártó szerint a környező országok oltási kampányaitól is függ. A védettség, vagy az, hogy valaki már megkapta a védettségi igazolást, egyelőre senkit sem mentesít határátlépésnél a karanténszabályok alól.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.