A piaci ár 15-20 százalékáért vehetnék meg a budai Várban bérelt lakásaikat a lakók

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet az a törvényjavaslat, ami lehetővé tenné a bérlőknek, hogy kedvezményes áron vegyék meg a budai Várban bérelt önkormányzati lakásaikat. Erről a 24.hu-nak beszélt Böröcz László fideszes parlamenti képviselő, aki elmondta, hogy a bérlők várhatóan a becsült piaci ár 15-20 százalékáért vehetik majd meg lakásukat.

Böröcz hozzátette, a javaslat nemcsak az I. kerületi önkormányzati lakások megvásárlására vonatkozik, de olyan, a budai Várban található, műemléki védettség alatt álló ingatlanokra is, amiket bérlőik nem vehettek meg az 1990-es években, ezért azok önkormányzati tulajdonba kerültek.

Ezzel a törvényjavaslattal az első kerületi polgármester, V. Naszályi Márta új lakásrendelete miatt felháborodott első kerületi lakóknak kedveznének. A polgármester választási ígérete az volt, hogy minél több bérlő számára lehetővé teszik, hogy megvehessék bérleményüket, azonban amint kiszivárogtak részletek a készülő, új lakásrendeletről, a bérlők nehezményezték a lakbéremelést, illetve azt, hogy az örökbérletű lakók többsége a szociálisból átkerült volna a költségelvű kategóriába.

Fotó: botost/444.hu

V. Naszályi Márta polgármester korábban azt mondta, hogy az 1412 I. kerületi önkormányzati lakás közül 972-t „szociális alapon” adnak ki.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ha elfogadják a törvényjavaslatot, akkor hány lakás kerülhet a Várban magántulajdonba, illetve hogy azok is élhetnek-e a kedvezményes lakásvásárlással, akik cserével vagy pályázat útján jutottak hozzá a Várban található lakásukhoz.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó