Boris Johnson tagadja, hogy azt mondta, inkább „álljanak hegyekben a holttestek”, mint hogy újabb lezárást rendeljen el

Inkább „álljanak hegyekben a holttestek”, mint hogy elrendeljenek az országban egy harmadik zárlatot is

– a BBC több forrása állítja, hogy ezt mondta Boris Johnson brit miniszterelnök még 2020 őszén, amikor másodszorra is lezárták az országot a járvány miatt. A miniszterelnök és több kabinetminiszter is határozottan tagadta, hogy Johnson ilyet mondott volna. A Munkáspárti politikus, Rachel Reeves viszont bocsánatkérésre szólította fel a miniszterelnököt, és „gyomorforgatónak” nevezte az idézett mondatot.

Boris JohnsonFotó: PHIL NOBLE/AFP

Mindeközben egy másik botránnyal is szembe kell néznie a brit miniszterelnöknek, aki tavaly menyasszonyával, Carrie Symondsszal együtt újíttatta fel hivatali lakásukat a Downing Streeten. A BBC azt írja, találgatások szerint a felújítás akár 200 ezer fontba, vagyis több mint 83 millió forintba is kerülhetett, miközben a miniszterelnök csak évi 30 ezer fontot költhet a lakásra.

Dominic Cummings, Johnson egykori főtanácsadója, aki 2020 végén távozott tisztségéből, ezen a hétvégén azt állította, Johnson korábban azt tervezte, hogy titkos adományokból finanszírozza majd a lakásfelújítást. Ha ez így történt, az a brit kormányzati protokoll szerint szabálysértésnek számítana.

A Munkáspárt felszólította Johnsont, hogy hozza nyilvánosságra, ki és mennyit fizetett a felújításért, illetve arra kérték a brit választási bizottságot, hogy vizsgálják ki az ügyet. 

Boris Johnson hétfőn cáfolta volt tanácsadója állítását, és azt mondta, a felújításhoz még az állami juttatást sem vette igénybe, az egészet saját zsebből fizette.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.