Demeter Szilárd álmának is juthat egy rész a Diákvárosból

Budapest
2021 április 27., 06:31

Az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) új, 21. századi igényeknek megfelelő épületét is a Diákvárosban húzná fel a Petőfi Irodalmi Múzeum, írja a Népszava.

A lapnak ezt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója erősítette meg. A Népszava úgy fogalmaz, ez azt jelenti, hogy nemcsak a nagy vitákat kiváltó Fudan egyetem vinne el a főváros által támogatott Diákvárosnak szánt területből, hanem Demeter Szilárd víziója is. Hozzátéve, hogy ha minden elképzelésük megvalósul, akkor az több területet visz el, mint amivel eddig számoltak.

Az eredeti terv szerint, amit a norvég Snøhetta építész iroda készített, a diákvárosban 12 ezer magyar diáknak építenének kollégiumokat, Fürjes Balázs, a fejlesztésért felelők miniszterelnökségi államtitkár áprilisi tájékoztatója szerint pedig a Fudan kampusza a déli városkapu egyéb területein kap majd helyet.

Így nézne ki a Budapest Diákváros a norvég tervező cég elképzelése szerint, aminek a nagy része a Fudané lenne.
photo_camera Így nézne ki a Budapest Diákváros a norvég tervező cég elképzelése szerint. Illusztráció: Snøhetta - ZOA Studio

A terület déli részét a mesterterv szerint eleve kulturális célokra szánták, és a Népszava szerint itt épülne fel „a PIM főigazgatójának álma”: a Széchenyi könyvtár mellett a Nemzeti Filmintézetet, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet, illetve ezek csatolt intézményeit magába foglaló – „edukációs-kulturális erőtér”.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere a lapnak úgy fogalmazott, „az atlétikai központtal kapcsolatos megállapodás részeként a kerület felajánlott egy nagy rozsdaövezeti területet a Széchényi-könyvtár új épületének megépítésére”, az önkormányzat pedig „hozott egy határozatot, miszerint támogatja, hogy a kormány az adott helyszínt ebből a szempontból megvizsgálja”.