Human Rights Watch: Izraelben apartheid van és üldözik a palesztinokat

külföld
2021 április 27., 17:00

Az egyik legnagyobb nemzetközi jogvédő szervezet, a Human Rights Watch szerint Izrael apartheidet tart fenn, üldözi és megkülönböztető intézkedésekkel hátrányos helyzetbe hozza a határain belül és a megszállt területeken élő palesztinokat is, és ezek nemzetközi bűncselekmények. Izrael határozottan visszautasítja a vádakat, és azt állítja, arab lakosai is egyenlő jogokat élveznek.

A HRW mindezt legfrissebb, 213 oldalas jelentésében állapította meg. Eszerint ez már nem területi vita, hanem egy rendszer, melyben a palesztinoktól - akik Izrael, Csiszjordánia és a Gázai övezet lakosságának mintegy felét teszik ki - olyan alapjogokat tagadnak meg, amiket a zsidó lakosoktól nem. A jelentésben a szervezet az apartheid és üldözés szavakat a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) definíciói szerint használja. Az ICC múlt napban vizsgálatot indított Izrael ellen lehetséges háborús bűnök miatt, de az izraeli kormány szerint a bíróság elfogult.

Izraeli vezetők nyilvános nyilatkozatait és intézkedéseit elemezve a HRW azzal érvelt, hogy a kormány „demonstrálta szándékát, hogy fenntartsa a zsidó izraeliek dominanciáját a palesztinok felett” Izraelben, Ciszjordániában és Gázában, és ez „szisztematikus elnyomással” és „embertelen cselekedetekkel” társul.

„Ha ez a három elem együtt fordul elő, akkor az apartheid bűntettének felel meg” - írták.

Palesztin gyerekek egy menekülttábor mellett a Gázai övezetben.
photo_camera Palesztin gyerekek egy menekülttábor mellett a Gázai övezetben. Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Ami az üldözést illeti, a HRW a megszállt területeken elkövetett „súlyos visszaélésekre” hivatkozott, ideértve a földek elkobzását, az építési engedélyek szisztematikus megtagadását, a házak lerombolását, valamint a „mozgás szabadságának és az alapvető emberi jogok átfogó, évtizedes korlátozásait”.

A jelentés számos olyan intézkedést sorol fel, amelyek a zsidó többség biztosítására irányulnak Izraelben és azokon a területeken, amelyekre jogot formálnak, miközben a palesztinokat nagyrészt elszórt enklávékba kényszerítik átfogó izraeli irányítás alatt. Míg ezek a törekvések sokkal súlyosabbak a megszállt területeken, a HRW szerint ezek Izraelben is jellemzőek, ahol a lakosság kb. 20 százalékát kitevő palesztinokat széles körű diszkrimináció éri a lakhatás, a földhöz való hozzáférés és az alapellátás terén.

A megkülönböztetés látható volt Izrael egyébként sikeres oltási kampányában is: az oltást felkínálták a zsidó telepeseknek, de palesztin szomszédaiktól nagyrészt megtagadták azt.

Izrael tiltakozik a jelentés ellen, a külügyminisztérium azt közölte, hogy a Human Rights Watch „köztudottan régóta Izrael-ellenes”, a szervezet állításait kitalációnak, abszurdnak és hamisnak nevezték.

A Human Rights Watch szerinte a konfliktus bármilyen megoldásához legelőször is el kellene ismerni a valós helyzetet. „Az alapkérdés a strukturális elnyomás és a diszkrimináció” - mondta Omar Shakir, a jelentés szerzője. „Izraelnek meg kell oldania a jogokkal való visszaélést, majd létre kell hoznia egy olyan környezetet, amelyben olyan politikai megoldás születhet, amelyben minden fél egyetért.” (AP)