Megöltek két spanyol újságírót Burkina Fasóban

Hétfőn négy ember, köztük két spanyol újságíró, egy burkinai és egy ír állampolgár tűnt el Burkina Faso keleti részén, amikor a biztonsági erőkből és expatokból álló, kb. 40 fős konvojukat fegyveresek támadták meg egy nemzeti park mellett. A rajtaütés során két katona megsérült.

Fotó: SIA KAMBOU/AFP

Ma a spanyol miniszterelnök megerősítette Twitteren, hogy bekövetkezett a legrosszabb, amitől tartottak: az újságírókat, David Beriaint és Roberto Frailét megölték. A hírt a Riporterek Határok Nélkül főtitkára is megerősítette.

Az újságírók arról forgattak dokumentumfilmet, hogy a Burkina Faso-i hatóságok hogyan küzdenek az orvvadászat ellen a nemzeti parkban élő közösségekkel együtt.

Az al-Kaidához és az ISIL-hez köthető fegyveres csoportok 2015 óta több mint 1100 embert öltek meg az országban. (Al Jazeera)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.