Koronavírus-számok Magyarországon 05.17.
Elhunytak + 38 Σ 29 213
Kórházban - 11 Σ 2 259
Fertőzöttek + 426 Σ 798 573
Tesztek + 10 365 Σ 5 649 027
Egyszer oltottak + 39 287 Σ 4 639 299

Rengeteg vakcina érkezik a héten

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„A héten gyakorlatilag minden védőoltástípus rendelkezésre áll. Aki oltakozni szeretne, megteheti” - közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos. 

Egyelőre Sinopharmra lehetett bejelentkezni oltópontokra, amiből szombaton érkezett 600 ezer adag, a héten jön még 400 ezer. 

De kedden nagy mennyiségben jött másfajta vakcinatípus is Magyarországra. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint ma érkezett 355 680 adag Pfizer-BioNTech. A cég tájékoztatása szerint májusban további 1,3 millió adagot szállítanak majd. 

Érkezett Szputnyik V is, 200 ezer első és 280 ezer második adag. Ezzel az oroszok leszállították a szerződésben vállalt egymillió első adagot, de még el vannak maradva 200 ezer másodikkal. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint heteken belül ezek is megérkeznek. 

AstraZenecából 19 200 adag jött, de még a héten várnak további tetemes mennyiséget, mintegy 324 ezer adagot. 

A koronavirus.gov.hu-n azt írják, hogy a héten még Moderna és Janssen is jön. Utóbbival egyelőre még nem kezdtek el oltani itthon. 

Müller Cecília szerint „gyakorlatilag elérkezünk ahhoz az időponthoz, amikor bárki számára elérhető a védőoltás”. Vagyis hamarosan több lesz a vakcina, mint amennyien regisztráltak rá. 4,5 millióan regisztráltak eddig, tegnapig 3 679 730-an kapták meg az első oltást. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.