Rengeteg vakcina érkezik a héten

járvány
2021 április 27., 13:32

„A héten gyakorlatilag minden védőoltástípus rendelkezésre áll. Aki oltakozni szeretne, megteheti” - közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Egyelőre Sinopharmra lehetett bejelentkezni oltópontokra, amiből szombaton érkezett 600 ezer adag, a héten jön még 400 ezer.

De kedden nagy mennyiségben jött másfajta vakcinatípus is Magyarországra. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint ma érkezett 355 680 adag Pfizer-BioNTech. A cég tájékoztatása szerint májusban további 1,3 millió adagot szállítanak majd.

Érkezett Szputnyik V is, 200 ezer első és 280 ezer második adag. Ezzel az oroszok leszállították a szerződésben vállalt egymillió első adagot, de még el vannak maradva 200 ezer másodikkal. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint heteken belül ezek is megérkeznek.

AstraZenecából 19 200 adag jött, de még a héten várnak további tetemes mennyiséget, mintegy 324 ezer adagot.

A koronavirus.gov.hu-n azt írják, hogy a héten még Moderna és Janssen is jön. Utóbbival egyelőre még nem kezdtek el oltani itthon.

Müller Cecília szerint „gyakorlatilag elérkezünk ahhoz az időponthoz, amikor bárki számára elérhető a védőoltás”. Vagyis hamarosan több lesz a vakcina, mint amennyien regisztráltak rá. 4,5 millióan regisztráltak eddig, tegnapig 3 679 730-an kapták meg az első oltást.

link Forrás
link Forrás