16 embert ítéltek börtönre Budapesten, mert kolumbiai drogpénzt mostak tisztára

bűnügy
2021 április 28., 19:03

Tizenhat vádlottat ítéltek első fokon, nem jogerősen letöltendő szabadságvesztésre egy többmilliárdos pénzmosási ügyben szerdán – közölte a Fővárosi Törvényszék. Azt írták, az eljárás többek között bűnszervezetben elkövetett pénzmosás és orgazdaság bűntette miatt indult.

33 embert ítéltek különböző mértékű fegyház- és börtönbüntetésre, felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre. Egyes vádlottakkal szemben vagyonelkobzást is elrendeltek, teljes bankszámlákra.

Drogpénzt mostak, cigarettát csempésztek

Az ítélet szerint a vádlottak bűnszervezetet hoztak létre, hogy kolumbiai kábítószer-kereskedelemből származó, jelentős összegű készpénzt (eurót, dollárt) autóba rejtve Magyarországra szállítsanak Hollandiából és Spanyolországból. A bűnszervezet vezetői által felkért emberek Magyarországon és Szlovákiában bankszámlákat nyitottak, amikre a Magyarországra hozott készpénzt befizették, majd onnan kínai cégek számláira utalták át.

A vádlottak egy vietnámi illetőségű, később az USA-ban elfogott és elítélt ember irányítása alapján 2013-ban és 2014-ben több mint 18 milliárd forint értékű pénz eredetének elleplezésében vettek részt.

photo_camera Illusztráció: Tbg

Részben ugyanezek a vádlottak 2014 végétől szerb és ukrán csempészett cigaretta szállítását szervezték Magyarországról Szlovéniába, Franciaországba és Angliába rejtekhelyes autóval, kisbusszal. A 2015. május 26-i elfogásukig több mint 787 ezer doboz cigarettát szereztek meg és adtak el.

Egy már beismerte, kettő már meghalt

Az ügyészség 2017 végén 36 ember ellen emelt vádat. A Fővárosi Törvényszék az előkészítő ülések során egy vádlott esetében a beismerése miatt már ítéletet hirdetett, majd a tárgyalási szakban két vádlottnál a haláluk miatt megszüntette az eljárást.

A 33 vádlott közül 16-ot többek között bűnszervezetben, folytatólagosan, társtettesként elkövetett pénzmosás, folytatólagosan elkövetett orgazdaság és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt 2 és 9 év közötti, különböző mértékű és végrehajtási fokozatú letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Hat emberre felfüggesztett börtönbüntetést, háromra pénzbüntetést szabtak ki, míg egy embert orgazdaság vétsége miatt 3 évre próbára bocsátottak.

Több embert felmentettek az ellenük orgazdaság, bűnszervezetben való részvétel, illetve bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vád alól.

14 vádlottra a szabadságvesztés mellett 300 ezer és 5 millió forint közötti összegben pénzbüntetéseket is kiszabott a bíróság.

A Fővárosi Törvényszék enyhítő körülményként vette figyelembe többek között az időmúlást, egyes terheltek büntetlen előéletét, egészségi állapotát, idős korát, más vádlottaknál azt, hogy kiskorú gyerekről gondoskodnak, néhányuknál a beismerést is. Súlyosító körülmény volt egyeseknél a büntetett előélet, a társtettesi elkövetés és az, hogy cselekményüket hosszú időn át, szervezetten, kimagasló értékre követték el. (MTI)